Варна 16°
fallback
България
08:22 | 22 октомври 2015
Обновен: 05:58 | 20 септември 2024

На протест срещу присъдата на гръка, прегазил ученичка

Пловдивчани поискаха възмездие за жертвите на пътя

По материала работи: Деян Михайлов

Протест срещу изменената присъда на гръцкия студент Христос Боскос, който прегази 16-годишна ученичка на автобусна спирка, се проведе в Пловдив снощи.

Хората са против отмененото наказание от 2 години лишаване от свобода условно, което магистратите в града замениха с глоба. Миналата седмица Окръжният съд в Пловдив отмени и условното наказание от 1 година затвор на другия виновен за инцидента – Васил Калев.

"Трябва да се измени законът, да има възмездие за жертвите на пътя. Трябва да се наказват по-строго шофьори, причинили телесна повреда или смърт на пътя", заяви бащата на пострадалата Кари - Илиян Матеев.

"Кари е добре, но все още преживява изменените наказания. Разочарована е също като нас", разказва майка й Паолина.

Пред паметника на Съединението се събраха десетки близки и приятели на блъснатата ученичка. Те настояха за по-сурови наказания за джигитите на пътя. Те поискаха и законови промени, за да не се измъкват с глоби от отговорност водачите, причинили катастрофи на пътя.

"Ако беше в друга държава, гръцкият студент отдавна щеше да е с присъда, различна от тази, а именно затвор", споделя Детелина, която бе участник в протеста.

Организаторите на протеста инициираха и подписка за изменение на закона, която ще внесат в Народното събрание.

Припомняме, че на 19 май миналата година Христос Боскос се вряза в автобусната спирка, на която чакаше ученичката със спортната си кола и скорост от 98 километра в час. В момента Кари продължава да се възстановява от травмите си вкъщи, като единият й крак продължава да бъде раздробен, а придвижването се осъществява с помощта на патерици.

 

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback