IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:34 | 16 октомври 2015
Обновен: 03:56 | 7 септември 2024

Българинът беден, а хвърля храна на поразия

У нас годишно се изхвърля 670 хил. тона годна за консумация храна

По материала работи: Деян Михайлов
Българинът беден, а хвърля храна на поразия

Статистиката с днешна дата сочи, че всеки пети българин живее под прага на бедността и има проблем с изхранването. В същото време на година в страната ни се изхвърлят тонове годна за консумация храна.
В световен мащаб това е глобална тенденция, каза  Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка пред БНР.

Съществува една необяснима за мен диспропорция. Въпреки че се произвежда огромно количество храна, една трета от която никога не се консумира, тя се унищожава, защото е свръхпроизводство, обясни тя. 

Според нея се произвеждат артикули, които никога няма да бъдат изядени, но хората вече купуват с очите си. 

В същото време над 800 милиона души по цял свят все още изпитват недостиг на храна и дори хронически гладуват, а над 90 милиона продукти се разхищават.

България не прави изключение от общата тенденция, призна Миланова и посочи, че у нас годишно се изхвърля 670 хиляди тона годна за консумация храна. 

Тя съобщи още, че се работи по законови предложения, които да позволят даряването на храна да не се облага с данък. 

"Разбираме съображенията на министъра на финансите и неговите опасения, че ако изцяло бъдат освободени даряваните храни от ДДС, това би създало възможности за лоши практики и източване на ДДС като приход в бюджета. По тази причина ние предлагаме два лимита. Единият е свързан с това да бъде освобождавана единствено храна, чийто срок на годност скоро ще настъпи, т.е. тази, която е в риск да бъде бракувана и унищожена, нея да спасим и разпределим сред нуждаещите се хора. Вторият лимит е свързан с това да бъде освободен само определен дял от даренията на дадена компания. Това се отнася за 0,5% от годишния оборот на дарителя", обясни идеята си Миланова. 

Днес е Световният ден на прехраната, който се отбелязва на 16-и октомври всяка година по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Службата е създадена на 16 октомври 1945 година.

Коментари

Новини Варна