IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:10 | 15 октомври 2015
Обновен: 18:57 | 7 септември 2024

Надя Толоконикова от Pussy Riot инкогнито у нас

Скандалната пънкарка е тук за снимките на документален филм

По материала работи: Деян Михайлов
Надя Толоконикова от Pussy Riot инкогнито у нас

Надя Толоконикова и мъжът й Петър Верзилов от Pussy Riot са в България. Двамата са тук за снимките на американски документален филм, който се занимава с корупцията в постсъветското общество и какво следва след протестите там.

Надя Толоконикова е част от феминистката пънк група, която предизвика гнева на Путин, след като на 21 февруари 2012 г. изпълниха песен-молебен в московска катедрала.

Акцията им бе срещу правителството и политиката на Руската църква. Заради инициативата си момичетата влязоха зад решетките, а самата Надя излезе от затвора на 23 декември 2013 г.

Толоконикова споделя пред The Guardian, че иска да се съсредоточи около реформите в Русия.

Въпреки, че вече бяха в затвора, момичетата от групата не се отказват да се борят за идеите си. През февруари 2014 г. те разпространяват клип, заснет в центъра на Сочи, който критикува Путин в нарушаване на човешките права в Русия. Именно по време на снимките там бяха нападнати от казаци. Това е и поводът да подадат втора жалба в Страсбург, където ги защитава и български адвокат, който работи в сътрудничество с руската правозащитна организация "Асоциация Агора"

Коментари

Новини Варна