IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
20:40 | 27 септември 2015
Обновен: 19:50 | 25 август 2024

Хиляди деца заплашени да останат без реимунизация заради липса на ваксини

Преди три месеца държавата се похвали, че проблемът с липсата им е решен с дарение от Турция

По материала работи: Пламен Янков
Хиляди деца заплашени да останат без реимунизация заради липса на ваксини

Хиляди деца са заплашени да останат без реимунизация заради липса на ваксини. Здравното министерство признава, че има сериозен недостиг на задължителната четиривалентна ваксина срещу смъртоносни болести за 6-годишните, съобщи Нова телевизия, цитирана от "24 часа". По данни на министерството на здравеопазването през тази година 66 000 деца се очаква да бъдат имунизирани с петвалентна и шествалентна ваксина.

 

Преди три месеца държавата се похвали, че проблемът с липсата им е решен с дарение от Турция.

 

Зрители на Нова обаче сигнализираха за проблем с четиривалентаната ваксина. През 2015 година година по данни на НСИ над 70 хиляди деца (72 799) трябва отново да се имунизират с нея, след като вече са навършили шест години.

 

Саша и Стефан са обезпокоени, защото за техния син Мартин, който след дни става на 6 години, няма, четиривалентна ваксина. Личният лекар ги е посъветвал да закупят такава от чужбина. Това обаче не е толкова лесно. Освен че разходите са по-големи, трябват и хладилна чанта и документи.

Коментари

Новини Варна