Варна 17°
fallback
България
19:33 | 27 септември 2015
Обновен: 19:35 | 19 септември 2024

Старт на прихващанията дадоха синдиците на КТБ

Започнало е и разглеждане на възражения срещу включването в списък на кредиторите

По материала работи: Пламен Янков

Стартира процедура по прихващане на вземания на длъжници на КТБ от трети лица. При тях синдиците насочват към сметки на КТБ суми, получени от трети лица към длъжник на банката, а той получава само остатъка, ако има такъв.

 

Започнало е и разглеждане на възражения срещу включването в списък на кредиторите. Това става ясно от седмичния отчет на двамата синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев, предаде 24 часа. Те са събрали нови 135 220 лева за седмица. От тях 114 332 лв. са вземания от фирми по отпускани от банката заеми, а 20 410 лева са от физически лица.

 

От документа става ясно още, че те са изпратили становище и искане съдът да отмени дарение от КТБ. Заради законовите ограничения не стават ясни нито видът и размерът на дарението, нито на кого е направено то.

 

Двамата синдици отчитат още, че за последната седмица са поискали от съда да образува 11 дела за принудително изпълнение. Обект на запор и публичен търг ще станат не само финансови средства, но и имоти на компании - длъжници на банката, отбелязват Илиев и Ангелчев.

 

Двамата уведомяват финансовия министър също, че заложните права на банката вече ще са насочени не само към заложени имоти, вещи или банкови сметки на длъжници, но и към цели търговски предприятия.

 

В заключителната част на отчета синдиците съобщават, че са започнали да изготвят заедно с международната разследваща компания стратегия за връщане на активи на банката.

 

“Има вероятност консорциум от големи европейски банки до 15 октомври да направи оферта за покупката на активите на КТБ.” Това пък обяви през уикенда съпредседателят на сдружение “Ние, гражданите” Вера Ахундова. Тя съобщи още, че до момента имало около 500 жалби от вложители в Страсбург. Те имали индивидуални претенции, но общата била, че в България нямало инстанция, която да ги разгледа. 

 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback