IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:20 | 24 септември 2015
Обновен: 04:02 | 8 септември 2024

"Четири лапи": 3/4 от зоопарковете – без лиценз!

Безопасността на посетителите не е гарантирана, убеден е Гечев

По материала работи: Деян Михайлов
"Четири лапи": 3/4 от зоопарковете – без лиценз!

Представители на Фондация "Четири лапи" са на място в Благоевград, където изчезна вълчицата.

"Заложени са капани за кучета и очакваме да я заловим. До тази сутрин все още нямаме информация да се е появила. Доколкото имаме информация преди да изчезне е била добре нахранена и явно примамката все още не може да я стимулира, за да влезе в капана", каза в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Явор Гечев от фондацията.

По думите му това обаче е пореден случаи на избягало животно от зоопарк.
"В случая животното е младо, не е опасно, социализирано е. Все едно да избяга куче от вкъщи", сравни Гечев. Той припомни, че за този зоопарк това не е първи случай, преди няколко години бяха избягали и двете мечки.

Проблемът е системен и не е само на този зоопарк. Той е на почти всички зоопаркове. Около три четвърти от тях въобще не са лицензирани, т.е. не отговарят на националното и европейското законодателство. Безопасността на посетителите там не е гарантирана, обясни Гечев.

Неговото мнение е, че в страната има само няколко зоопарка с потенциал за развитие. Другите нямат и концепция за развитие.

Според директора на Софийската зоологическа градина д-р Манол Нейков човешка грешка е причината за почти всички бягства на животни от зоопаркове. По думите му най-често животните успяват да избягат заради разсеяните им гледачи. "Специално на гледачите, които работят при хищниците, които са най-потенциално опасни и за тях, и за хората, постоянно им повтаряме: "Проверки! Проверки! Проверки!", по 2-3 пъти да провери къде се намира животното", каза д-р Нейков.

Високи заграждения, шипове и телени огради делят опасните хищници от посетителите. Най-често бягствата стават през проходите и тунелите, когато работникът влиза да храни животното. Пълна гаранция обаче няма, посочва директорът. "Рискът винаги съществува. Няма такъв момент, в който да бъде постигната 100-процентова сигурност в нито един зоопарк в света", категоричен е той.

Представителят на "Четири лапи" се чуди защо в населени места като Павликени или Кнежа има зоопарк. "Те съществуват сами за себе си, за да може кметът да се гордее с тях", допълни Гечев.

Проблемът излиза на дневен ред, когато стане инцидент като в Благоевград, убеден е той.

Коментари

Новини Варна