Варна 16°
fallback
България
12:40 | 23 септември 2015
Обновен: 06:47 | 20 септември 2024

2015 г. – по-кървава на пътя от миналата

Загиналите вече са 500

По материала работи: Златина Добрева

"Пътна полиция" подкрепя всякакви инициативи, насочени към подобряване на пътната обстановка, както и превантивни кампании, обяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП по време на пресконференция във връзка със старта на кампанията "Шофирай отговорно и толерантно". "За тази година има общо 5245 тежки ПТП, 500 загинали, 6521 ранени. В сравнение с миналата година отчитаме увеличение на пътните инциденти със 149, загиналите са с 26 повече, а ранените - 235. От началото на месец септември 55 са загинали и 540 са ранени", заяви Рановски.

Той посочи, че кампанията "Шофирай отговорно и толерантно" е насочена към младите хора между 18 - 25 г.

"Всички разбирате, че усилията, които полагат от МВР и ведомствата не могат да дадат резултат, ако не са общи, целенасочени, последователни. Надяваме се след време да намалим този резултат и пострадалите при ПТП-та", уточни Рановски.

Той подчерта, че основната причина за пътните инциденти са нарушенията на водачите - над 96 % от катастрофите.

"За 8 месеца имаме 444 загинали, от които 226 са водачи на автомобили, 132 са пътници и 86 пешеходци", добави Бойко Рановски, цитиран от dnes.bg. Той допълни, че статистиката за броя на загиналите пешеходци също е тревожна.

От полицията настояват глобите от електронни фишове да се качват в интернет, когато нарушителят не е открит на адреса.

"Най-големият проблем при електронните фишове е връчването им. Когато куриер посети адреса на нарушителя, той в 50% от случаите не е откриван и наказателното постановление не влиза в сила. Затова предложението за промяна в закона е, ако нарушителят не е открит след първото посещение на адреса, съобщението да се качва в интернет и от този момент да се счита за връчено", обясни Рановски.

Кампанията "Шофирай отговорно и толерантно" на МВР и "Отворена младеж" е подкрепена от програмата "Еразъм Плюс" на Европейската комисия". Акцията започва днес в София област и Перник, а в следващите дни ще бъде проведена и във Враца, Монтана, Видин.

Пътните полицаи ще следят за спазване на ограничението на скоростта, ползването на мобилни телефони при шофиране и безопасното превозване на деца. Кампанията се провежда за четвърта година и сега е с акцент върху младите шофьори, като съвпада с началото на учебната година.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback