Варна 17°
fallback
България
11:37 | 23 септември 2015
Обновен: 07:12 | 20 септември 2024

Промените в Конституцията не целели смяна на ВСС

Доверието към съда ще се повиши, гарантира Христо Иванов

По материала работи: Деян Михайлов

Целта на промените в Конституцията не е да се смени настоящия ВСС, увери правосъдният министър Христо Иванов.

Народното събрание ще гласува днес на първо четене промените в основния закон, които бяха внесени в края на месец юли след седмица на тежки преговори между управляващи и опозиция.

Според Иванов доверието в съдебната система ще де повиши със структурните промени във ВСС.

"ВСС е кадрови орган и трябва да прави добър подбор на съдиите прокурорите, и следователите да осигурява добри условия и добра кариерна мотивация", посочи той.

Председателят на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ заяви, че се въвеждат и нови правомощия на инспектората - да прави проверки за конфликта на интереси, за прояви уронващи престижа на съдебната власт, да проверява достоверността на имотните декларации. Според нея това ще засили доверието в съдебната власт.

Проектът на промени в Конституцията, станал известен като "исторически компромис" заради участието на ДПС във внасянето му, включва трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

За да бъдат приети текстовете са необходими минимум 160 гласа. Ако промените намерят подкрепата на 180 народни представители обаче ще се премине към по-съкратена процедура.

Ако текстовете обаче получат подкрепата на по-малко от 180 народни представители това означава, че второто и трето четене ще отпаднат за след изборите.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback