Варна 20°
fallback
България
10:23 | 22 септември 2015
Обновен: 08:41 | 20 септември 2024

ЦИК се отказа да бори феномена 15/15

Комисията реши, че номерацията на бюлетините остава същата

По материала работи: Деян Михайлов

Видът на бюлетините за местните избори на 25 октомври остава без промяна въпреки уверенията на ЦИК, че ще търси решение да намали грешките, родили феномена 15/15. Това стана ясно след заседанието на комисията вчера, пише ”24 часа”.

По време на обсъждането на техническия вид на бюлетините, което се проведе на закрито заседание заради класифицираната информация, е разгледано и предложението на СДС номерата на партиите в бюлетината да започват от 100. Така те ще се различават от тези за отбелязване на преференция за даден кандидат. “ЦИК не прие да има промяна в номерацията. Тя остава такава, каквато е била и досега”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Отхвърлено е било и друго предложение - номерата на партиите и тези за преференции да се различават, като едните да са с 3-цифрен код, а другите с 2-цифрен, но без да започват от 100, а от 001.

Така единственото улеснение за избирателите ще е само текстът над кръгчетата за преференции, който предупреждава, че в тях се посочва предпочитание за кандидат от вече избрана партия. ЦИК сложи надписа след евроизборите, родили феномена 15/15. Тогава заради дублиране на партийния номер и този за преференции за евродепутат бе избран 15-ият в листата на БСП Момчил Неков.

Надписът обаче не спря нито феномена 15/15, нито масовите грешки, които правят вота недействителен - отбелязване на преференция вместо партия, на парламентарните избори през 2014 г. Тогава бяха отчетени рекордните над 218 000 невалидни бюлетини.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback