IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
14:46 | 20 септември 2015
Обновен: 03:35 | 18 септември 2024

Спасиха недохранената Симая, социалните поеха случая

Детенцето почти нямаше шансове, беше само кости и кожа

По материала работи: Пламен Янков
Спасиха недохранената Симая, социалните поеха случая

Започнала е проверка по случая със спасеното едногодишно момиче, което постъпи в МБАЛ- Смолян в критично състояние, което лекарите описват като реплика на деца от концлагери. 

 

От Дирекция "Социално подпомагане" заявиха, че се проверява дали детето е отглеждано при системно недохранване или става дума за заболяване.


Тежащата 5 килограма Симая е спасена в болницата в Смолян с рядко прилагана манипулация, при която вливането на кръв, биопродукти и физиологичен разтвор е извършено през костта.

 

Малкото дете, което е на година и три месеца, бе прието преди дни в болницата в Смолян в терминално състояние, без кръвно налягане, с критично ниско тегло и последна степен на хипотрофия. 

 

Детето почти нямаше шансове, беше само кости и кожа, една реплика от Освиенцим, разказва д-р Ангел Каръшев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение. 

 

Борейки се за живота на издъхващото момиченце, лекарят решава за минути да приложи вливане през костта, защото било невъзможно да се осигури съдов достъп. 

 

Така Симая е спасена, жизнените й показатели постепенно са възстановени, а по-късно е прехвърлена за лечение в клиника в Пловдив.

 

Момиченцето от ромски произход най-вероятно е стигнало до това състояние от недохранване.

 

Семейството й обаче твърди, че Симая е получавала нормално хранене и смятат, че слабостта й е вследствие на заболяване. 

 

От "Социално подпомагане" изчакват заключенията на медиците, за да се произнесат по случая.

 

 

 

Коментари

Новини Варна