IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
15:43 | 17 септември 2015
Обновен: 07:29 | 25 август 2024

НС с поправка "бежанец": Каналджиите и в затвора

Грози ги до 10 години зад решетките или глоба до 10 000 лв.

По материала работи: Деян Михайлов
НС с поправка "бежанец": Каналджиите и в затвора

Парламентът прие поправки в Наказателния кодекс, с които затегна наказанията за каналджиите, които помагат на чужденци да преминават през страната ни.  

Досега санкциите предвиждаха единствено глоба. Днес депутатите решиха на второ четене каналджиите да влизат и в затвора. Според новите текстове който набави за себе си или за другиго имотна облага, като помага на чужденец, влязъл в страната ни без разрешение или не през определените за това места, да премине през страната ще се наказва със затвор от една до шест години и глоба от 1000 до 5000 лева.
До 10 години в затвора ще лежат каналджиите, ако са осъществили трафика с моторно, въздухоплавателно или друго транспортно средство, а то ще се отнема, записаха още депутатите. Същото е наказанието и ако трафикът е осъществен от група или организация, както и ако сред чужденците има деца или трафикът е застрашил живота на чужденците.  

За онези, които предоставят помещение на бежанци, наказанието ще е от пет до десет хиляди лева глоба.  

С промените в Наказателния кодекс депутатите завишиха наказанията и за някои нарушения на пътя. Така например, ако шофьор в пияно състояние или под въздействие на наркотици рани човек, ще лежи в затвора до 6 години, а не до 5 както е в момента. При особено тежки случаи наказанието ще е до 10 години, а не до 8 както сега. Ако пиян или дрогиран шфьор причини смърт, наказанието вече ще е до 15 години, а при тежки случаи - до 20 години.  

Парламентът вдигна глобите и за шофиране в пияно състояние, както и без книжка. Депутатите не приеха предложението на реформаторите шофирането и блъскането на хора в паркове и градинки да се наказва като нарушение на пешеходна пътека

Коментари

Новини Варна