IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
12:59 | 17 септември 2015
Обновен: 01:15 | 7 септември 2024

Отпадна давността за престъпленията на комунизма

Ще бъдат подведени под отговорност членове на ръководни органи на БКП, както и трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции

По материала работи: Слав Велев
Отпадна давността за престъпленията на комунизма

Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на тежки престъпления, извършени в периода от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. от членове на ръководни органи на БКП, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции. Това реши окончателно парламентът с гласувани на второ четене промени в Наказателния кодекс, зад които застанаха 111 народни представители, против - 30, а седем се въздържаха. Основно за разпоредбата бяха от ГЕРБ, ДПС, РБ и част от ПФ.
 

От БСП определиха текста като уродлив и противоконституционен. По тази логика ще търсим ли отговорност и на сегашния министър-председател, попита Филип Попов.
 

Янаки Стоилов декларира, че не се разкайва заради своите родители и дядовци, които са изграждали страната. Сред чисто юридическите му аргументи „срещу” са, че много от решенията в посочения период са вземани от колективни органи, което е практика и днес. Има опасност в бъдеще всяко следващо мнозинство да разпише подобни разпоредби за предшестващо управление, предупреди социалистът.
 

С промяната ще бъдат овъзмездени усилията и очакванията на стотици хиляди хора, които все още са живи и са били жертви на престъпленията на комунистическия режим, защити поправката в НК Четин Казак от ДПС. Целта не е тепърва да се образуват нови дела, не е и лов на вещици, а да бъдат наказани преките подбудители и извършители на престъпления при комунистическия режим, да бъде дадена възможност на досъдебните производства да приключат, посочи депутатът.
 

Колко души, които се каните да санкционирате по този закон, са живи, попита Станислав Станилов от „Атака”. Той нарече закона „кух и с двата крака”, от който нищо няма да излезе.
 

Няма да има давност и наказателно преследване за престъпления против мира и човечеството, реши още парламентът.


БТА / "Дарик"

Коментари

Новини Варна