IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
14:53 | 16 септември 2015
Обновен: 04:02 | 25 август 2024

2% ДОО потъва – изплуват фирмени джипове за лично ползване

Властта насочва поглед към регистрираните по ДДС компании

По материала работи: Деян Михайлов
2% ДОО потъва – изплуват фирмени джипове за лично ползване

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов общините да имат право да налагат допълнително до 2% данък над този за общ доход няма да види бял свят. Всъщност предложението дори няма да влезе за обсъждане от правителството.

"Имаме леки различия с Министерството на финансите и министър Горанов проявява пълна конструктивност. След разговори с кметовете ни установихме, че това предложение няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство", обясни председателят парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Предложението е част от пакет от изменения в общо 6 данъчни закона, публикувани на сайта на Министерството на финансите за обсъждане.

Те са били и тема на среща снощи между четирите партии, подкрепящи правителството, в която е участвал и самият Горанов. А днес БСП скочи на идеята за новия данък и обяви, че с него властта ще прибере "дъждец от трохички".

Идеята на финансовия министър за общините както вече е видно ще отпадне, но както личи предложението му - всички регистрирани по ДДС компании, които купуват стоки за служебно ползване на стойност 700 лева и си възстановяват данъка за тях, да информират изрично НАП, ако тези стоки могат да се ползват и за лични нужди, ще остане, макар и с леки редакции.

Владислав Горанов иска фирмите да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко – личен. Под ударите на тези текстове, заради ниския праг от 700 лв., попада покупката на телефони, лаптопи, принтери.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява бюджетната комисия в НС, може би е добре прагът да се повиши до няколко хиляди лева.

"Фирмите, които купуват автомобили над 5 места ползват данъчен кредити за тях, а след това и за бензин и поддръжка. Част от времето тези коли са за лично ползване на шефове и служители. Нормално е в тези случаи държавата да каже: "Част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност", коментира тя.

Стоянова смята, че идеята на Горанов е стъпка в правилна посока, но е добре да се вдигне сериозно прагът, за да има същественост и ефект за бюджета.

"Да се съсредоточим върху по-едрите неща, които са за служебно ползване като леки автомобили с данъчен кредит за служебно ползване, които са основно джиповете, за тях трябва да се помисли", коментира тя.

Според нея трябва и да се облекчи процедурата за начина, по които ще се изчислява тази разлика за ДДС.

 

Коментари

Новини Варна