Варна 15°
fallback
България
14:14 | 11 септември 2015
Обновен: 03:27 | 21 септември 2024

Оценките от матурите вече са достъпни

Най-желан предмет по избор са географията и биологията

По материала работи: Деян Михайлов

Оценките от държавните зрелостни изпити от сесията през август-септември 2015 г. вече може да се проверяват от учениците на адреса: http://rezultati.zamaturite.bg. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

На 27 август се състоя първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ от сесията август-септември. На 28 август беше вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор на зрелостниците.

На матурата по БЕЛ предварително желание за участие бяха заявили 4906 зрелостници, а на втората матура - 6533 ученици. И на сегашната втора матура най-желани предмети по избор от учениците бяха географията, биологията и английският език, отчитат от ведомството.

По традиция на матурите от сесията през август-септември се явяват учениците от 12-и клас, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години.

Без успешно да са издържали двете задължителни матури, учениците не могат да вземат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват в университет.

Зрелостниците, успешно издържали сегашните матури, ще могат да кандидатстват с оценките от тях в университетите, в които са останали още свободни места за прием.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback