IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:00 | 9 септември 2015
Обновен: 15:56 | 24 август 2024

И чиновниците вече ще може да стачкуват

Кабинетът прие наредба за служителите под прикритие в МВР

По материала работи: Деян Михайлов
И чиновниците вече ще може да стачкуват

Правото на стачка и на колективно договаряне на държавните служители се уреждат с предложение на правителството до Народното събрание за промени в Закона за държавния служител.

Промените са свързани с привеждане на българското законодателство в съответствие с международните правни ангажименти на страната ни.

В проекта се уреждат въпросите, които могат да бъдат предмет на колективния договор в държавната администрация. Регламентира се също правото на стачка на държавните служители и категориите ръководни служители, които не могат да стачкуват.

С приемането на наредба е определена организацията на дейността в МВР със служителите под прикритие. 

Наличието на служители под прикритие в МВР е предвидено в Закона за специалните разузнавателни средства.

Тези специално обучени експерти се използват за предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на тежки умишлени престъпления и за защита на националната сигурност.

Използват се само при доказана необходимост, когато възложените задачи и дейности не могат да се изпълнят по друг начин, по искане на компетентните органи и по ред, определен със закон, уточняват от правителствената пресслужба.

Коментари

Новини Варна