Варна 19°
fallback
България
11:29 | 9 септември 2015
Обновен: 08:33 | 21 септември 2024

Въздушният коридор - поискан, за да бъде отказан

Паси: Все едно да тръгнеш от София за Бургас през Видин

По материала работи: Деян Михайлов

Единствената цел на искането за въздушния коридор през България за руските самолети за Сирия е то да бъде отказано. Това е част от пропагандната война между Русия и Запада, смята бившият външен министър Соломон Паси.

Русия вчера поиска от България и Гърция въздушен коридор за самолети с хуманитарни доставки за Сирия, но получи отказ. По думите на Паси това искане цели сега руската пропаганда да каже: "Ето, лошото НАТО пречи на добрата Русия да закара едни храни на едни бедни хора".

Соломон Паси е категоричен, че този въздушен коридор няма никаква логистична стойност, тъй като Русия има далеч по-удобни пътища да стигне до Сирия. Двете страни имат и силен военен диалог и е нелогично хуманитарните доставки изведнъж да минават по други канали.

Русия може да мине през Иран и Ирак, за да стигне до Сирия, пътят през България е все едно да тръгнеш от София за Бургас и да минеш през Видин, обясни Паси пред bTV. За онагледяване на това твърдение той даде за пример една от картите, публикувани в социалните мрежи, за пътя на полетите от Русия към Сирия.

Според него обвиненията, че България изпълнява заповеди на НАТО са неоснователни, тъй като в алианса този въпрос не се дискутира активно и се смята, че това е една рутинна задача, която България сама ще си реши.

Паси коментира и заплашителните думи на руски депутати, които определиха поведението ни за неприятелско и припомниха кой е освободил българския народ от турско робство. "Кой ни е освободил, после кой ни е заробил, това е част от историята. Може да върнем лентата назад и да видим как България е дала азбука на Русия, религия, писменост. И ние много сме дали на Русия", каза той.

По думите му е необходимо с Русия да се установи нов тип диалог. "Такъв диалог имаше с Горбачов, с Елцин, както и в ранните години на Путин. Но сега с Путин вече трудно се установява един качествен диалог", каза Паси.

Въпреки това Соломон Паси определи този случай като "дреболия" и България само е използвала суверенното си право да откаже искането на Русия. По думите му обаче най-сериозен проблем за България са бежанците. След няколко години те ще стават все повече, тъй като е естествено хората да търсят по-добър начин на живот, прогнозира бившият външен министър.

Според него България трябва да се готви за много повече бежанци - към 30-40 хил. души. Миграционният поток ще бъде много по-силен към атрактивните дестинации в Европа, но все пак България ще бъде пряко засегната като външна граница на ЕС.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback