Варна 19°
fallback
България
10:44 | 8 септември 2015
Обновен: 08:26 | 21 септември 2024

Рила олекна с 8 т отпадъци

Събрани са предимно метални отпадъци

По материала работи: Деян Михайлов

8 тона отпадъци са събрани от Национален парк "Рила" при 18-тото почистване на защитени територии, организирано от Екологично сдружение „За Земята“, съобщиха организаторите. Акцията е продължила една седмица и е приключила в неделя, 6 септември, а в нея са взели участие около 70 участници от цялата страна на различна възраст, сред които две семейства с деца.

След едноседмична усилена работа на височина над 2000 метра, разделени на две основни групи, доброволците са почистили районите на хижа "Мусала", заслон "Ледено езеро", връх Мусала, хижа "Белмекен", Темното езеро и Маричини езера, региона на хижите "Заврачица" и "Марица".

Групата, работила в района на хижа Белмекен, макар и само от 15 души, е извадила от клековете около хижата два стари ламаринени покрива и много други изхвърлени неща, напълвайки камион с около 2 тона отпадъци.

Всичко събрано се е пренасяло на гръб до място, достъпно за превозно средство, преодолявайки около 150 метра денивелация.

Доброволците около хижа Мусала са имали тежката задача да изчистят трудно достъпните региони на заслон Ледено езеро и улеите към връх Мусала. Около 20 туристи са помогнали за свалянето на отпадъците надолу към хижата. Събрани са били метални жици и кабели, от самото Ледено езеро са били извадени няколко железни тръби и табела, а на връх Мусала е изчистено и старото сметище, откъдето с влека са свалени отпадъците.

Камионът, който е тръгнал от хижа Мусала към Самоковското сметище е бил натоварен с близо 6 тона отпадъци, допълват организаторите.

Организаторите са благодарни за подкрепата на хижарите в района и на Туристическо дружество "Рилски турист", както и за съдействието на фирмата, която осъществява сметоизвозването в гр.Самоков и община Костенец.

Кампанията е осъществена с дарения на съпричастни на идеята граждани и с подкрепата на дирекцията на Национален парк "Рила" и други спомоществуватели.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback