Варна 23°
fallback
България
18:26 | 7 септември 2015
Обновен: 10:30 | 21 септември 2024

Бежанците влизат, но как да ги интегрираме?

Само 11-12 от 3000 деца на мигранти са записани за училище у нас

По материала работи: Златина Добрева

България се нуждае от дългосрочна политика и превантивни мерки, защото рисковете пред целия ЕС - бежанската криза и опасността от тероризъм, ще продължат да бъдат факт, каза в ефира на България он ер председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Според него Европа е свидетел на такава тежка бежанска вълна от Сирия и Ирак, защото мигрантите не виждат признаци конфликтите там да бъдат преодолени. По думите му хората, засегнати от военен конфликт, обикновено се разселват на близки места, за да могат да се върнат. Това обаче не важи за бежанците от Сирия и Ирак, които търсят трайна смяна на местоживеенето.

Експертът обясни, че сред мигрантите в световен мащаб има и много хора, които търсят по-добър начин на живот, а не бягат от война, и се очаква в бъдеще все повече хора да търсят по-добри условия в Европа.

По думите на Йордан Божилов пристигането на мигрантите е само първата част на проблема. Според него е много по-сериозен въпросът с интеграцията им.

На територията на България и ЕС пристигат много мигранти - хора с различна култура, с различен начин на живот. Но какво правим с тях?, попита риторично той.

"От 3000 деца у нас само 11-12 са записани за училище за тази година. Така те няма да научат език, няма да могат да се интегрират. Навлизането на тези хора е само първата част на проблема, оттам нататък ще има проблеми със социалната сфера. Тези хора ще трябва да живеят по някакъв начин, ще трябва да им се осигурят елементарни условия, за да могат да започнат работа. Ще има проблеми с образованието", обясни експертът.

По думите му бежанската вълна ще промени и политическата карта на Европа, тъй като има наченки на зараждащ се радикализъм в някои страни, както и на ултранационализъм.

Йордан Божилов съобщи, че утре България ще бъде и домакин на голяма международна конференция, свързана със сигурността в Черноморския регион. На форума ще бъде дискутирана кризата в Украйна.

Експертът уточни, че на този етап е трудно да се стигне до компромисно решение, тъй като позициите на Русия, Украйна и Европа са все още много противоположни. Той обаче е категоричен, че единственият начин за решаване на кризите е на масата на преговорите.

Божилов обаче изключва възможността за голям военен конфликт, който излиза извън границите на Украйна. Но всеки конфликт създава проблеми в много отношения - регионът на Черно море ще се превърне в район на песимизъм за инвестиции, икономическо развитие, културен обмен, прогнозира той.

По думите му България трябва да бъде активна и би могла да изиграе позитивна роля в решаването на конфликтите. Трябва да се мисли за изграждане на една нова архитектура за сигурност в Черно море, подчерта Йордан Божилов, цитиран от днес.бг.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback