IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:12 | 2 септември 2015
Обновен: 00:06 | 25 август 2024

Ще се легализира ли марихуаната за медицински цели?

Да отчетем нашата реалност, зове Москов

По материала работи: Деян Михайлов
Ще се легализира ли марихуаната за медицински цели?

Правителството допълни списъка с наркотични растения и вещества.

"Вървим по следите на т.нар. дизайнерски дроги, това е последващ процес, но поне това, което сме уловили, го слагаме в списъка на забранените вещества", заяви здравният министър Петър Москов.

Той не коментира предложението на независимия депутат Велизар Енчев марихуаната да се легалирира за медицински цели, като посочи, че не е готов анализът, който се прави от Националния съвет по наркотични вещества.
"Много е тънка разликата между това да говориш за легализация, за декриминализация и да говориш за медицинска употреба. Тези неща не бива да бъдат смесвани. Вероятно безспорните ефекти на определен медикамент на базата на марихуаната трябва да бъдат съпоставени с отчитане на нашата реалност – до каква степен имаме контролни органи, за да не позволим просто да бъде легализиран определен вид наркотик", каза още министърът.

С днешното правителствено решение в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” се включват шест нови вещества.

Целта е разпространението и употребата им да бъдат поставени под контрол.

В Списък III - „Рискови вещества” се включват две нови вещества, поради установена злоупотреба с лекарствени продукти, които ги съдържат.

Коментари

Новини Варна