IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:05 | 1 септември 2015
Обновен: 20:46 | 11 октомври 2024

Разделното събиране – препитание за бездомните

Те искат работа и жилище, а не помощ от държавата

По материала работи: Деян Михайлов
Разделното събиране – препитание за бездомните

Почти половината от бездомните хора в София се изхранват чрез разделно събиране на отпадъци. Това става ясно от проучване на сдружението ''Градски номади'' за нуждите и нагласите на бездомните хора.

Други 28% от бездомните временно се препитават като общи работници – охрана, чистачи. Същевременно близо една четвърт от хората без покрив са с висше образование.

Проучването е обхванало 50 бездомни хора в широкия център на София, а още 700 човека са били анкетирани за нагласите им спрямо бездомните хора. Двете изследвания са част от пилотната фаза на проекта ''Градски номади'' и целят проблемите на бездомните да придобият гласност в обществото.

Едно от несъответствията в резултатите на двете проучвания засяга най-неотложните нужди на бездомните хора. Самите те смятат, че искат работа и жилище, а само 4% очакват помощ от държавата.

Съвсем различни са обаче резултатите от анкетата сред обществеността. Близо 70 на сто от анкетираните смятат, че бездомните хора имат нужда от помощ от държавата, а по-малко от 10% посочват съответно работа и жилище като първа необходимост за хората без покрив.

Оказва се и че има сериозна пропаст между това как хората мислят, че се препитават бездомните и реалността. Едва 16% от бездомните се препитават чрез просия, докато една трета от хората смятат, че това е основното им препитание.

От сдружението посочиха, че според официалната статистика бездомните хора в България са около 1370, но тъй като тя се отнася само до тези с документи за самоличност, а такива са малко, реалната им бройка е около 500 000 души.

"Градски номади" ще търси решения на два от най-сериозните проблеми на тази уязвима група - липсата на данни за броя им и недостатъчно разбиране от страна на обществото и държавата.

От средата на септември от сдружението започват набиране на средства и доброволци за изграждане на мобилни бани, перални и микрокъщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предприятие, което да им предлага работа и преквалификация.

Коментари

Новини Варна