IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
20:30 | 27 август 2015
Обновен: 22:48 | 10 септември 2024

Данъчни промени свалят цените на лекарствата

Икономист: Политически организации ръководят системата

По материала работи: Борис Проданов
Данъчни промени свалят цените на лекарствата

Необходимо е преразглеждане на всички данъчни модели и на данъчната система на макро ниво, за да бъде намален ефективно ДДС върху лекарствата. Мнението изрази в ефира на телевизия България Он Ер икономистът Любомир Дацов.


Ако сега не е лесно да се постигне ръст в събирането на данъка, при въвеждането на различни диференцирани ставки, ще се създаде допълнителна административна трудност.


По думите му системата на здравеопазването ни е сложна, неефективна и тя води до дисбаланси. Няма интерес да бъдат придлагани по-евтини лекарства, дори обратното. Цялата система в момента е настроена да предлага скъпи лекарства, каза икономистът.


Един от изводите му е, че у нас са много малко професионалните институции, които се занимават с управление на здравеопазването.


"Ако погледнете и МЗ и НЗОК, са по-скоро политически организации, отколкото да са базирани на професионални принципи", каза той.


Дацов допълни още, че въвеждането на клинични фармацевти е още една мярка на микро ниво, която няма да доведе до реална реформа в здравната система.


Фармацевтът ще консултира лекаря, но крайното решение на модела, който стимулира лекарите да отпускат повече лекарства, няма да се промени, смята Дацов.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна