Варна 26°
fallback
България
08:41 | 26 август 2015
Обновен: 12:40 | 22 септември 2024

Ние ли сме най-болната нация в Европа?

През 2100 година българите ще са някъде към 700 000.

По материала работи: Златина Добрева

През 2050 година в България ще има 2,8 млн. цигани, само 1,7 млн. българи и 700 000 турци. През 2100 година българите ще са някъде към 700 000. 

Това каза в ефира на Нова телевизия академик Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН. Това е една възможна прогноза, но едва ли е вярна, защото не са отчетени имиграционните процеси, каза от своя страна доцент д-р Атанас Щерев Тази прекрасна територия България няма да остане ненаселена, допълни той и обясни, че тук най-вероятно ще се населят бежанци. 

Българското семе е кораво, няма да изчезне българинът, но държавата ни е в опасност, каза той.  България е на първо място в света по изчезване като е далеч преди вторите, каза проф. Иванов. По думите му населението ни намалява с 9 души на час. 

Намаляваме, остаряваме, циганицира се държавата и се ислямизира, допълни той.  Според академика правителствената демографска стратегия няма как да се изпълни с тези хора, които отговарят за това. Трябва свястна програма, трябват действия в много сфери - здравеопазване, образвание, посочи той. На първо място образование, посочи и... Според академик Петър Иванов генофондът на българит е увреден.  Ние сме най-болната нация в Европа, това е очевидно, каза той. Доцент Щерев обаче е на друго мнение. Той твърди, че българите са с една от най-здравата генетична формула. 

 

cross.bg

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback