IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:01 | 19 август 2015
Обновен: 14:46 | 21 септември 2024

Димитър Радев ще бъде управител за България в МВФ

Министерският съвет определи гуверньора на БНБ за управител за България в МВФ

По материала работи: Златина Добрева
Димитър Радев ще бъде управител за България в МВФ

Министерският съвет определи гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев за управител за България в Международния валутен фонд.

Със същото решение подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор" Димитър Костов е определен за заместник-управител за страната в организациите от Групата на Световната банка - Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, както и в Европейската банка за възстановяване и развитие.

По правило тези постове се заемат от управителя и от подуправител на БНБ. Обикновено обаче България е представлявана в организациите от групата на Световната банка от подуправителя, който ръководи управление „Банково", който е и алтернативен гуверньор за страната на съответния финансов министър. Сега постът е даден на подуправителя, ръководещ „Банков надзор".
Решението на Министерския съвет е свързано с настъпилите персонални и функционални промени в БНБ, обелязва правителственият пресцентър.

„Така се осигурява представителство на България в международните финансови институции, което да спомогне за разширяване и стабилизиране на международните контакти и защита на интересите на страната", мотивират решението си министрите.

 

cross.bg

 

Коментари

Новини Варна