IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:32 | 15 август 2015
Обновен: 01:42 | 14 септември 2024

Дадоха дюните на Гриша Ганчев за разглеждане на ВКС

Сагата се точи от 10 години с променлив резултат.

По материала работи: Златина Добрева
Дадоха дюните на Гриша Ганчев за разглеждане на ВКС

Върховният касационен съд трябва окончателно да реши спора между държавата и бизнесмен и обвиняем за ОПГ за точене на данъци Гриша Ганчев за над 103 дка дюни в Шабла.


Сагата се точи от 10 години с променлив резултат. На първата инстанция - Окръжния съд в Добрич, държавата спечели делото за въпросните имоти и фирмата на Ганчев „Литекс пропърти" бе задължена да ги върне. На 15 юли обаче втората инстанция - Апелативният съд във Варна, е приел, че не става въпрос за дюни, и е отсъдил в полза на Ганчев. Според магистратите само 18,498 дка от терените влизат в това понятие и трябва да бъдат върнати на държавата,  а останалите 84,751 трябвало да останат собственост на фирмата на Гачев. На 11 август областният управител на Добрич Маргарита Новоселска е подала жалба до Върховния касационен съд срещу решението.


В този случай става въпрос за заменка, направена още 2005 г., при която Ганчев получава общо 180 дка държавни терени край морето. През юни въпросната година една от другите му фирми - „Джитрейд" ЕООД, заменя 664 дка гори в Ловешко за два имота, също водени на хартия за гори, от по 76 и 103 дка на самия морски бряг около Шабла. Сделката е подписана от тогавашния началник на Националното управление на горите инж. Илия Симеонов. Крайморските имоти са оценени на 487 631 лева. Толкова е и стойността на горите в Ловешко. Излиза, че 1 дка гора там е оценен за 734 лв. - 3,5 пъти повече от пазарната им стойност. Според експерти и през 2005, и сега реалната цена на декар гора край Ловеч не е повече от 200-250 лева. По този начин Ганчев получава на безценица земи на първа линия, които като капак според държавата не са гори, а дюни, а той самият изобщо не доплаща за тях. С поредица от сделки, извършени след замяната, „Джитрейд" прехвърля собствеността върху имотите на „Литекс пропърти".


През януари 2013 г. областната управа в Добрич подава иск, с който настоява съдът да отмени заменката с мотива, че е извършена в нарушение на Закона за държавната собственост и на Конституцията. Причината е, че обект на сделката са дюни, които според нормативната уредба на държавата са изключителна държавна собственост, а не гори, както се твърди в договора за замяна.
След като е направена експертиза, през октомври 2014 г. окръжните магистрати постановяват, че 11 от имотите с обща площ 103,249 дка трябва да бъдат върнати на държавата именно защото са дюни. В същото време съдът отхвърля претенциите за останалите пет имота с обща площ 75,616 дка и постановява, че те са собственост на Ганчев. Делото е обжалвано само в частта за 75-те квадрата и така се стига до решението от юли, при което апелативният съд във Варна решава, че фирмата на Ганчев трябва да върне на държавата само един имот с площ 18,498 дка, а останалите 84,751 дка остават за него. Решението се основава на нова експертиза, според която само върху част от имота имало пясъчни дюни. На останалите терени нямало, не представлявали и част от крайбрежната плажна ивица, защото били на разстояние от 100 до 114 метра от морето. „Ние искахме да представим допълнителни доказателства, като покажем обединена специализирана карта и регистър, която бе приета на 5 юни 2015 г. и според която можехме да оборим експертизата. Съдът обаче не разреши да представим допълнителните доказателства. Затова ние подадохме жалба до ВКС", обяснява пред „Монитор" д-р Новоселска.


Неясно по какви причини, но от 2005 г. върху имотите на Гриша Ганчев не е извършвано никакво строителство. Преди няколко години се заговори за изграждане на голф игрище, но идеята се разпадна още в зародиш. Самите шабленци трудно се ориентират кои точно са имотите на ловешкия бизнесмен, тъй като навсякъде природата около брега и около Шабленската Тузла е девствена.
Докато тече съдебната сага за дюните, Ганчев, вероятно в опит да спечели симпатии, демонстративно „дари" терени за диво къмпингуващи в село Крапец. Дарението обаче се оказва истинска фалшива реклама и само на думи. Реално той е сключил договор ма публично-частно партньорство с община Крапец, съгласно който й предоставя да стопанисва терен гори край селото за бивакуване. Имотите, предоставяни от общината, на които спокойно ще може да се разпъват каравани и палатки са общо четири, като според едни източници само два от тях били на Ганчев - 95 дка на Крапец-север и 80 дка - на Крапец-юг. Според участник в комисията по определяне на биваците само един от четирите терена е частен и е на ловчалията - този от 95 декара. Всички обаче са категорични, че няма как да представиш за дарение публично-частното партньорство, чиято естествена цел винаги е печалба.

Коментари

Новини Варна