IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:38 | 10 август 2015
Обновен: 00:20 | 11 септември 2024

"Къпането забранено" за роми в Белчин бани

Поискаха ми клубна карта, а на другите - не, разказа мъж

По материала работи: Деян Михайлов
"Къпането забранено" за роми в Белчин бани

Мъж от ромски произход не беше допуснат да ползва басейн. Христо Николов искал да се разхлади в жегата, но не му позволили да ползва съоръжението.

"Попитах любезно дали мога да ползвам басейна и жената, която работеше на касата, ме изгледа особено и замълча. Казаха ми да изчакам, а през това време зад мен други хора влязоха в басейна", разказа Николов пред Нова телевизия.

Малко след това дошла управителката и му обяснила, че няма как да ползва басейна, защото трябва да има клубна карта. Такава обаче се издавала само в началото на сезона и вече било късно.

"В същото време аз виждах, че никой нищо не показва, когато влиза в басейна", обясни още Николов.

Той си тръгнал и така и не влязъл в басейна. След това обаче си направил експеримент, за да разбере дали става дума за лично отношение или за дискриминация. Помолил няколко свои приятели роми да отидат в същия басейн, но ите били върнати със същия аргумент – нямат клубни карти.

"Имам неправителствена организация, председател съм на фондация и се занимавам с интеграцията на ромската общност в България, не съм очаквал, че това ще се случи на мен", обясни Христо Николов.

Коментари

Новини Варна