IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
11:44 | 7 август 2015
Обновен: 01:14 | 14 септември 2024

Болни пак остават без лекарства заради… износ! Докога?

Българи с хепатит, диабет и астма стоят без спасителните хапчета

По материала работи: Златина Добрева
Болни пак остават без лекарства заради… износ! Докога?

Българи с хепатит, диабет и астма остават без лекарства заради паралелния износ на спасителните за тях медикаменти. В пациентските организации постъпват изключително много сигнали за липсата на животоспасяващита хапчета. Това обяви председателката на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева пред БНР.

 

Проблемът с липсващи лекарства заради износ не е от днес или вчера, но се повтаря отново. Въпреки че от здравното министерство се зарекоха да се справят, сюжетът се повтаря.

 

Очакванията на пациентите са насочени и към депутатите, които могат да решат съдбата им със законодателни поправки, но незнайно защо не го правят.

 

"В България цените на лекарствата са по-евтини и има интерес от определени фирми, които изнасят тези лекарства и ги препродават. Годишният оборот на тези фирми е около 300 милиона лева", обясни Пенка Георгиева.

 

Тя допълни, че пациентите нямат нищо против бизнеса, "но когато става въпрос за живота и здравето и това е заплаха за хората, считаме, че трябва да има политическа воля този въпрос да бъде решен", каза шефката на "Заедно с теб".

 

От пациентските организации настояват да се въведат по-високи цени на лекарствата, които са предмет на паралелен износ.

 

"Ако законодателно се урегулира, тогава заплахата за нашите пациенти ще спре", смята Георгива.

 

Според председателя на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов държавата е безсилна да се справи с проблема: "Има директива, която насърчава паралелната търговия, защото Европейската комисия смята, че това е от полза за страните-членки, тъй като води до увеличаване на конкуренцията и понижаване на цените на лекарствата", обясни той.

 

Костов е на мнение, че е възможно и у нас да се въведе ограничителен списък на лекарствата, които могат да се изнасят по примера на други страни, но страната ни може да стане обект на санкции от ЕК.

 

"Държавата е поставена в незавидна ситуация да не може да регулира този процес", коментира Николай Костов.

 

Според него не е добро решение цените на лекарствата да се вдигнат, защото това ще източи бюджета на НЗОК.

Коментари

Новини Варна