IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:30 | 14 юли 2015
Обновен: 06:11 | 31 август 2024

Местан обвинява: Дискредитира се избора на гуверньор

Депутатите отхвърлиха кандидатите да обявяват имената на подуправителите

По материала работи: Деян Михайлов
Местан обвинява: Дискредитира се избора на гуверньор

Парламентът дискредитира избора на управител на БНБ, обвини лидерът на ДПС Лютви Местан, след като депутатите отхвърлиха искането му кандидатите за гуверньор да посочат имената на подуправителите, които ще назначат в екипа си.

"Създавате впечатление за договорки, които не бихте искали да бъдат осветени", заяви той и заедно с останалите депутати от движението напусна пленарна зала.

Според него е много важно кои ще са подуправителите, защото те са с относителна автономност и се назначават от гуверньора, но имат важни задачи.

Въпреки че парламентът не се съгласи с искането на Местан, се прие предложението на Янаки Стоилов от БСП за промяна в правилата за избор. С тях депутатите ще могат да задават въпроси към претендентите, което означава, че ще питат и за подуправителите.

По-късно Местан обясни пред журналисти, че ДПС не са напуснали нито заседанието, нито парламента. Депутатите му излезли от пленарна зала, за да обсъдят ситуацията след отказа на мнозинството да подкрепи искането им за подуправителите.  

Местан подкрепи ГЕРБ за искането на БСП да се даде възможност за задаване на въпроси към кандидатите. "Но когато не е предвидено в процедурата кандидатът да представи екипа си, ние не знаем дали ще получим отговор. Ако получим такава информация, на базата на информацията за подекипа, ще определим вота си", каза лидерът на ДПС.  

Местан обясни, че движението не е самоцелно деструктивна опозиция.

Кандидатите да оглавят БНБ са четирима. Един от тях е издигнатият от ГЕРБ Димитър Радев, който е и фаворит. Той е подкрепен от Реформаторския блок, които имат и своя номинация - Бисер Манолов. Кандидатът на Патриотичния фронт е Григорий Вазов, а от АБВ номинираха Виктор Йоцов.

Гласуването за избор на нов гуверньор ще бъде явно, а новият управител трябва да е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Досегашният управител на БНБ Иван Искров, който подаде оставка, считана от 10 юли, е на поста от октомври 2003 г. Той беше критикуван, че не е реагирал адекватно при кризата с КТБ.

Коментари

Новини Варна