Варна 15°
fallback
България
14:30 | 28 октомври 2024
Обновен: 18:51 | 28 октомври 2024

Наш евродепутат се обяви срещу смяната на часа

Тази практика има доказано отрицателно въздействие върху общественото здраве, смята Емил Радев

По материала работи: Александър Дечев

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев настоява за окончателно решение, с което в ЕС да се сложи край на остарялата практика за смяна на часовото време два пъти годишно.

„Въпросът стои нерешен твърде дълго и трябва да намери отговор през новия мандат. В Европейския парламент отдавна се обявихме за премахване на тази практика. Тя има доказано отрицателно въздействие върху общественото здраве и вече не изпълнява целта, заради която е въведена“, подчерта в свое изявление Радев.

По думите му предложението за премахване на сезонната смяна на часовото време обединява евродепутати от всички политически групи. Те изпратиха ясно послание до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с призив за решителни действия. В съвместното писмо до ЕК се изтъква огромната обществена подкрепа за предложението.

„Европейските граждани ясно заявиха своята позиция. Още през 2018 г. се проведе допитване, което показа, че 84% подкрепят прекратяването на смяната на часовото време. Комисията трябва да се съобрази с това искане и да отговори на очакванията на хората“, категоричен е Емил Радев. Той припомни, че редица проучвания потвърждават негативния ефект, който сезонната смяна на часовото време има върху здравето – нарушава съня, увеличава риска от сърдечносъдови инциденти и води до повече пътнотранспортни произшествия.

Емил Радев отхвърли традиционния аргумент, че смяната на времето води до икономия на енергия. „Съвременните данни показват, че тази практика дори може да увеличи потреблението на енергия през зимата. С модерните енергийни системи първоначалната обосновка вече не е валидна“, поясни той, отстоявайки позицията, че ЕС трябва по-решително да осъвременява политиките си, като отговаря на потребностите на обществото.

Автор на статията:
Александър Дечев
Емил Радев евродепутат български евродепутати смяната на часа връщаме стрелките смяна на часовото време
0 коментара
fallback
fallback