IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:15 | 23 октомври 2024
Обновен: 17:35 | 23 октомври 2024

Балонът, от който скочили парашутистите, няма документи и регистрация

Пилотът, който го е управлявал, е без лиценз

По материала работи: Александър Дечев
Балонът, от който скочили парашутистите, няма документи и регистрация

Снимката е илюстративна

Балонът, от който са скочили парашутистите край Ботевград, няма документи, регистрация и летателна годност. Пилотът, който го е управлявал, пък е без лиценз. Това заяви Анелия Маринова, главен директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“, цитирана от "Нова телевизия".

"Получавали сме няколко сигнала срещу пилота. Извършвали сме инспекции, последната беше на 13 октомври, когато е съставен констативен протокол за установени нарушения. Викан е и в полицията. В процес сме на издаване на наказателно постановление за глоби. За съжаление това не можа да предотврати инцидента", Маринова.

По думите ѝ постоянните проверки са установили надлежно регистрирани само 11 балона в страната. "Едва четири от тях са с летателна годност. Всички останали са в нарушение. Глобата е от 3 000 до 10 000 лева, както за собственика на балона, така и за пилота, който го управлява. Покупката на балон няма как да бъде контролирана, но задължение на купувача е да подаде документи, а след успешно премината инспекция, се издава лиценз. Няма изрични забрани за скокове с парашут от балони, а търсачите на силни усещания са все по-изобретателни. Най-вероятно ще потърсим законодателни изменения, в сътрудничество с МВР и данъчната инспекция - включително конфискация на въздухоплавателните средства, с които се извършват полети в нарушение на нормативната уредба. Наскоро на фиестата с балони в Белоградчик съставихме няколко административни акта за нарушения", заяви Анелия Маринова.

Припомняме, че рано тази сутрин стана ясно, че двама парашутисти са скочили от балон с горещ въздух и, вероятно поради проблем с екипировката, са паднали край Ботевград. Единият е загинал на място, а другият е настанен в болница с опасност за живота, съобщиха за NOVA от Спешна помощ.

Коментари

Новини Варна