IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:15 | 19 октомври 2024
Обновен: 14:24 | 19 октомври 2024

Арестуваха деветима заради педофилия при спецакция на полицията

Те са на възраст между 35 и 48 години

По материала работи: Александър Дечев
Арестуваха деветима заради педофилия при спецакция на полицията

Деветима души, на възраст между 35 - 48 години, са били задържани по време на специализирани полицейски операции срещу противодействието на онлайн сексуалната експлоатация на деца на територията на цялата страна. Акциите са осъществени през последните два месеца, под надзора на прокуратурата, съобщават от МВР.

В хода на разследването било установено, че използвайки фалшиви самоличности, двама са осъществявали целенасочени контакти в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст. Печелейки по този начин симпатиите и доверието на децата, умело провокирайки тяхната нарцистичност и любопитство, мъжете манипулирали своите жертви да участват в порнографски представления.

Впоследствие децата били изнудвани и заплашвани да създават порнографски материали с тяхно участие. Други трима, използвали  ресурсите на онлайн приложение за членство в затворени групи с ограничен достъп и добавянето в групите ставало единствено след „препоръка“ и само за „колеги по интереси“.

В тях са се споделяли материали, съдържащи сексуални извращения с малолетни, предимно момчета. Четирима от задържаните използвали ресурсите на пиър ту пиър мрежите - за свалянето на файлове, съдържащи сексуално насилие на деца с цел последваща обмяната на същите със сексуални насилници от цял свят.

От жилищата на задържаните са иззети множество компютърни системи, преносими лаптопи, външни носители, флаш-памети, видеокамери др. носители на информация, съдържащи огромно количество материали, съдържащи сексуално насилие на деца от двата пола.

Работата по случаите продължава, под надзора на прокуратурата.

Повече от 300 млн. деца годишно стават жертва на сексуален тормоз онлайн, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА, цитирайки проучване.

Има изключителен интензитет на извършване на престъпленията онлайн срещу деца, не само в България, но в цяла Европа. Това коментира в интервю пред БТА координаторът на Националния център за безопасен интернет Антоанета Василева, на база завишените със сто процента сигнали за онлайн престъпления през изтеклата година. Центърът работи в партньорство с дирекция „Киберсигурност“ към МВР.

На гореща линия на Центъра за миналата 2023 г. има над 46 300 сигнала, от които 95 процента са за сексуална онлайн експлоатация на деца.  

„Това означава, че деца са били подвеждани да изпращат голи снимки или видео или снимки със сексуално съдържание. Да разменят, да правят такива на себе си, на други деца и са били подвеждани да произвеждат и да предоставят такъв материал многократно“, коментира Василева. Тя уточни, че увеличението на броя на сигналите е двойно спрямо предходната 2022 г., като допълни, че 100 процента увеличение на сигналите е регистрирано и през "ковид годината" -  2020, но броят им е достигнал 18 хиляди от 8 хиляди.

Коментари

Новини Варна