IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:33 | 18 октомври 2024
Обновен: 19:07 | 18 октомври 2024

Заплашили шефа на „Военна полиция“ с убийство

Партии купуват гласове с дърва за огрев, МВР е задържало 36 души

По материала работи: Слав Велев
Заплашили шефа на „Военна полиция“ с убийство

Бригаден генерал Ивайло Сотиров/Снимка: БГНЕС

Директорът на „Военната полиция” бригаден генерал Ивайло Сотиров е с назначена охрана след сигнал за заплаха за здравето и живота му. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков, предаде NOVA. Информацията за заплахата се появи в четвъртък, но от Военното министерство отрекоха при тях да е постъпвала такава информация.

Атанас Илков обясни още, че по случая е образувано досъдебно производство, което ще изясни всички обстоятелства, които се съдържали в сигнала. „Има образувано досъдебно производство. Извършени са доста действия по разследването. На застрашеното лице е назначена охрана и към настоящия момент доизясняваме всички обстоятелства, които се съдържат в сигнала. Ще спра дотук докато не приключим работата си“, заяви силовият министър. 

Към 14 часа в МВР има подадени 259 сигнала за купуване на гласове, като в рамките на един час, са постъпили 9 сигнала. Образуваните досъдебни производства са 70, а задържаните са 36. Това стана ясно още от брифинга на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков, предаде БНТ. От вътрешното ведомство представиха актуални данни за резултатите от действията, предприети от МВР срещу престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

По време на акциите срещу купуване на гласове, разследващите са попаднали и на незаконен дърводобив в Смолян и Кърджали.

"Вчера са установили товарни автомобили, които незаконно придобиват дърва в Смолян и Кърджали, те са неизправни, изведени от експлоатация. Тези дърва ще послужат най-вероятно за предоставяне на гражданите срещу гласове за определена политическа сила. В останалите случаи колегите задържаха парични средства, списъци, документи и доказателства, които свързани с нарушения с Изборния кодекс", обясни служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

От данните на полицията стана ясно, че гражданите са по-активни и подават повече сигнали в сравнение с предходните избори през лятото. В рамките на половин час, докато тече брифинга на МВР, са подадени два сигнала.

„Вече 261 са сигналите спрямо 184 за предходните избори, така че гражданската активност се е увеличила, което е хубаво да се проявява нетърпимост към това явление. Виждате и че в цифрово изражение и операциите са повече и специализираните операции, лицата с които е работено са повече“, обясни министърът на вътрешните работи.

Атанас Илков добави, че 36-те лица са задържани на територията на цялата страна, доколко са взаимосвързани е обект на допълнителен анализ.

Коментари

Новини Варна