IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:45 | 17 октомври 2024
Обновен: 13:12 | 17 октомври 2024

Внимавайте с детските играчки и костюмите и маските за Хелоуин

Търговците на дребно не трябва да променят информацията от производителя

По материала работи: Слав Велев
Внимавайте с детските играчки и костюмите и маските за Хелоуин

Инцидентът с погълналото пластмасова играчка 8-месечно бебе е показателен за това колко е правилно да има по-високи изисквания към производителите на детски играчки, както и непрекъснат надзор от страна на родителите над децата и спазване на предупрежденията и инструкциите за употреба на изделията. Това коментира по Bulgaria ON AIR създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

“Играчката не трябва да има дребни елементи или лесно да може да се раздроби на малки части, които детето да погълне и да се задави или задуши. Преди пускането на пазара, всяка стока трябва да бъде изпитана за съответствие с изискванията за безопаносност. Тестовете за стоките за деца до 3-годишна възраст се провежджат със специални за целта уреди. Те имат отвори с размера на детското гърло. Ако дребни елементи от даденото изделие могат да преминат през този отвор, това означава, че могат да бъдат погълнати и от детето, следователно са опасни за него“, обясни експертът и допълни, че отговорността за съответствието е на всички търговци по веригата – производителите, вносителите, продавачите на дребно.

Родителите трябва да търсят всички символи и маркировки с информация за играчката. Търговците на дребно нямат право да променят подобни знаци и предупреждения, да ги закриват с етикети или по друг начин – те трябва да останат видими за клиентите, за да могат да съобразят, когато купуват стока за децата.

“В конкретния случай родителите на пострадалото бебе могат да подадат сигнал за съмнения за опасност на тази играчка, ако вече не е установено, че тя е такава. При доказване по безспорен начин на несъответствието и с даден стандарт или регламент, те могат да си върнат парите за играчката от търговеца и през съда да претендират за обезщетение заради настъпилия инцидент", обясни Руменова. В отговор на въпрос на водещия Виктор Дремсизов тя потвърди, че правата са валидни само ако не е имало предупреждение от производителя, че играчката не е подходяща за толкова малки деца.

Рисковете при стоките за деца са най-често конструктивни (наличие на дребни елементи, паянтови конструкции и др.) и химически (наднормено съдържание на химични елементи и техни съеденения). За да се сведе до минимум възможността от закупуване на вредни продукти, е добре да се избягват изделия с неизвестен произход и произведени в трети страни, когато няма гаранция, че отговарят на европейските правила за безопасност, препоръча още експертът.

Коментари

Новини Варна