IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
10:15 | 15 октомври 2024
Обновен: 12:06 | 15 октомври 2024

Министерството на отбраната обяви причината за самолетната катастрофа с двама загинали

Самолетът е бил в изправност, категорични са експертите

По материала работи: Александър Дечев
Министерството на отбраната обяви причината за самолетната катастрофа с двама загинали

Кадър: БНТ, архив

Непосредствената причина за авиокатастрофата от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама пилоти, е "поемането на неоправдано висок риск при изпълнението на елементи от сложния пилотаж". Това показват заключенията от проверките на Комисия към Министерсвото на отбраната, която трябваше да изясни причините за авиоинцидента. 

"Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина за начина на при вземане на решение на извеждане на самолета във вертикалната равнина", подчерта полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“.

„Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите.  Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното происшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев.

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот". "Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", подчерта Василев. 

"Самолетът е бил в изправност", допълни той. 

„Поех ангажимент като министър, веднага след разчитане на черната кутия на самолета, веднага да оповестим резултатите. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините за този инцидент, за да не се допускат подобни в бъдеще", заяви на брифинга министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"За мен като министър на отбраната е изключително тежко да приема този инцидент, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучени професионалисти, в случая пилоти - не можем да върнем по никакъв начин. Мое задължение като министър на отбраната, както обещах, е да обявя подробности за случилото се, като ви информирам без да се намесвам в работата на Прокуратурата за резултатите от проверката на служба "Военна полиция", която е на мое пряко подчинение. Това разследване е независимо от съдебното и досъдебно разследване и целта му е предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще", подчерта Запрянов.

Коментари

Новини Варна