Варна 18°
fallback
България
16:15 | 14 октомври 2024
Обновен: 20:20 | 14 октомври 2024

Шефката на "Митниците" излиза на свобода срещу 10 бона гаранция

Петя Банкова трябва да се лекува от тежко онкологично заболяване

По материала работи: Слав Велев

Петя Банкова/Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Петя Банкова излиза на свобода под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Не е отпаднало обоснованото предположение, но няма опасност да извърши друго престъпление.

Освен това здравословното й състояние е влошено. Тя беше задържана в началото на април в т.нар. "афера "Митници", заедно с баща и син Марин и Стефан Димитров за търговия с влияние, корупция, контрабанда и пране на пари. По аферата са обвиняеми още бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и Никола Николов - Паскал, предаде БНТ.

Паричната гаранция беше поискана, както от адвокатите на Петя Банкова, така и от самата прокуратура с аргументите, че през последните четири месеца от общо 6, Петя Банкова е била предимно в лечебни заведения и се е лекувала от тежко онкологично заболяване. Самият прокурор по делото каза, че за да може Петя Банкова да се лекува ефективно, не само нейната свобода не трябва да бъде ограничена в условията на следствения арест, но дори поставянето на мярка "под домашен арест", би попречило на нейното лечение.

Освен това на 10 октомври тя е дала показания в качеството си на обвиняем и по този начин е съдействала на разследването. Факт, който е отчетен от прокуратурата и от съдия Тони Гетев, който се произнесе по делото по мярката за неотклонение.

Адвокатите й настояват, че от 18 тома дело от началото на разследването, когато Банкова е била задържана, до момента материалите за разследването са нараснали до 82 тома.

Пред съда Петя Банкова не каза нищо друго освен, че се присъединява към пледоарията на своите адвокати за по-лека мярка.

Прокуратурата обяви, че вече са изпратени всички документи за искането на екстрадиция на Паскал от република Сърбия, където беше задържан преди около две седмици в Белград.

Автор на статията:
Слав Велев
Никола Николов - Паскал Агенция Митници Митници шефка гаранция 10 бона новини политика крими Петя Банкова
0 коментара
fallback
fallback