Варна 22°
fallback
България
08:00 | 13 октомври 2024
Обновен: 13:49 | 15 октомври 2024

Честваме паметта на светите мъченици Карп, Папил, Агатодор и Агатоника

13 октомври е определен за Световен ден на зрението и Световен ден без сутиени

По материала работи: Слав Велев

На 13 октомври църквата чества паметта на светите мъченици Карп, Папил, Агатодор и Агатоника.

Светите мъченици Карп и Папил, Агатодор и сестра му Агатоника живели в края на II и първата половина на III век. Родили се в град Пергам (днес Бергама в Западна Турция).

Карп бил образован човек и с големи заслуги за Църквата, затова християните го избрали за епископ на близкия град Тиатира (днес Акхисар). Папил пък се изучил за лекар и в името на Иисус Христос предлагал услугите си без заплащане. Той бил дякон на епископ Карп.

Агатодор също бил от усърдните християни, верен на призванието си. И тримата живеели според Божия закон в мир и любов с всички хора. Затова за жителите на града и на околните селища те били ярък пример на християнски добродетели. Но в средата на III век император Деций Траян започнал масово и жестоко гонение против християните. Императорът изпратил в Мала Азия проконсула Валерий да принуждава християните да се отричат от вярата си, а тези, които се противят, да предава на смърт.

Когато тримата мъже били заловени от проконсула Валерий, те не се уплашили и убедено изповядали пред него вярата си в Иисус Христос. Проконсулът нямал какво особено да им противопостави и заявил онова, което обикновено се говорело злонамерено за последователите на Христос: "Християните са суеверни, неспособни хора, без висши чувства. А вие, като образовани, трябва веднага да се откажете от тази вяра!". На това обвинение епископ Карп отговорил с думи на апостол Павел - отговор, който винаги е бил валиден за поведението на съзнателните християни: "Ние се трудим, като работим с ръцете си; когато ни злословят, ние благославяме, когато ни гонят - търпим, когато ни хулят - се молим" (1 Кор. 4:12). Раздразнен от този отговор, Валерий ги предал на различни мъчения заедно с Агатоника. В безсилието си накрая той се разпоредил да ги обезглавят.

На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за нещо много сериозно. Световният ден без сутиени - No bra day, е създаден да прикове вниманието върху женските гърди, но не като обект на желанието, а като причина за изключително висока смъртност.

Ракът на гърдата е най-често разпространеното онкологично заболяване у нас (26.4% от всички), и по света. Но цифрите не говорят никак в полза на българките, защото ние сме в челните места по смъртност за Европа, което значи, че на превенцията при нас не се обръща почти никакво внимание.

13 октомври е обявен още за Световен ден на зрението. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.

Автор на статията:
Слав Велев
Карп Папил Агатодор Агатоника празник празник днес 13 октомври празник 13 октомври църковен календар църковен календар 13 октомври неделя No bra day Световният ден без сутиени Световен ден на зрението глаукома
0 коментара
fallback
fallback