IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:45 | 8 октомври 2024
Обновен: 23:19 | 8 октомври 2024

Официално: Морското училище е с ново ръководство (СНИМКИ)

Флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов прие бойното знаме и сабята на ВВМУ

По материала работи: Слав Велев
Официално: Морското училище е с ново ръководство (СНИМКИ)

Снимки: Община Варна

На тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов прие ръководството на университета от дългогодишния му началник флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Церемонията започна с предаване на бойното знаме на ВВМУ. Обещавам да го пазя чисто и неопетнено, каза пред строя новият началник на училището. Той прие от предшественика си сабята - символ на властта със завета да я използва мъдро и с обещанието никога да не я вади без повод и да я прибира с чест. Бригаден адмирал Калинов прие и личния флаг на началника. По време на церемонията по сдаване и приемане на длъжността той пое ангажимента да спазва принципите на приемствеността и да продължи да съчетава модерните подходи в обучението на студенти и курсанти със здравите традиции, които ВВМУ има. 

Новият началник на училището има богата биография. Той полага клетва като курсант на същия плац през 1986 г. и през 1991 г. получава магистърска степен по управление на тактическите формирования във ВМС. Бил е командир на щурманска бойна част и на минно-торпедна бойна част на подводница, а в последствие и командир на подводница. Преди да заеме високата длъжност, Калинов беше заместник-началник по учебната и научната част на ВВМУ. 

Церемонията продължи с ритуал по изпращането на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в запаса. Той е началник на училището повече от 13 години, а общо 30 години от професионалния му стаж са били посветени на военното образование и ВВМУ. Участва в 31-вата и 32-рата Българска антарктическа експедиция, като под негово ръководство в началото на 2023 г. за първи път в българската военноморска история първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ преминава през Пролива на Дрейк, плава в Южния океан и достига до остров Ливингстън. Заедно ще продължим да работим за развитието на ВВМУ като водеща образователна институция в национален, европейски и световен мащаб, заяви Медникаров.  

На церемонията присъстваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, високопоставени военни от различните подразделения на Българската армия, представители на военноморските сили и военни академии на различни държави, с които ВВМУ си сътрудничи през годините. 

 

Коментари

Новини Варна