Варна 18°
fallback
България
17:00 | 4 октомври 2024
Обновен: 21:25 | 4 октомври 2024

Преди вота: 28 досъдебни производства и 12 задържани

Данните изнесоха от Националното междуведомствено звено

По материала работи: Слав Велев

Кадър: NOVA

Има 28 досъдебни производства за купуване на гласове. Постъпилите сигнали в прокуратурата са 31 на брой. Данните се променят динамично. Това заяви на брифинг Ваня Стефанова - завеждащ първи специализиран отдел във Върховната прокуратура, предаде NOVA. Тя е част от Националното междуведомствено звено, което следи за законосъобразността по организацията и провеждането на изборите.

По думите ѝ са създадени и областни междуведомствени звена. "Целта при работата по производствата е максимална бързина. Звеното функционира от началото на предизборната кампания до един месец след официалните проверки. Правим проверки до 48 часа след подаване на сигнала. Обработваме сигналите с максимална бързина и обективност. Целта е да осигурим законосъобразно провеждане на изборния процес. Софийската градска прокуратура води дела за корупционни престъпления, по нейно предложения се предприемат действия по повдигане на обвинения и задържане, при извършени нарушения", заяви тя.

Стефанова разкри, че през 2021 г. осъдени за купен вот са 22 лица. За първото шестмесечие на 2024 г. са 12. 

От своя страна директорът на ГДНП Мирослав Рашков посочи, че експертна междуведомствена група противодейства и на киберпрестъпленията. ''Извършват се проверки за компрометирани устройства. Следи се за корпоративен и платен вот. Получени са 41 сигнала в МВР за нарушения на политическите права на гражданите, задържаните са 12. 173 са предупредителните протоколи", обясни той.

На свой ред зам.-председателят на ДАНС Георги Георгиев отбеляза, че агенцията е предприела допълнителни мерки за киберсигурността.

Националното междуведомствено звено беше създадено по повод предстоящите на 27 октомври предсрочни избори за 51-во Народно събрание. То се ръководи от заместник главния прокурор Елена Каракашева. В него участват прокурори от Върховната прокуратура и представители на ръководствата на МВР и ДАНС.

Автор на статията:
Слав Велев
вот избори изброи 27 октомври новини политика сигнали задържани Ваня Стефанова Националното междуведомствено звено ГДНП Мирослав Рашков ГДНП Мирослав Рашков
0 коментара
fallback
fallback