IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
13:40 | 4 октомври 2024
Обновен: 16:13 | 4 октомври 2024

Президентът: Към момента няма пряка заплаха за страната

Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност, заяви Радев след КСНС

По материала работи: Слав Велев
Президентът: Към момента няма пряка заплаха за страната

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Стигнахме до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната, заяви държавният глава Румен Радев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което свика днес. На заседанието бяха обсъдени рисковете за България в контекста на конфликтите в Близкия изток.

Заседанието продължи три часа.

"Съветът счита, че е неотложно незабавното прекратяване на бойните действия и полагането на допълнителни усилия за диалог и намирането на мирен изход", добави президентът, цитиран от БТА.

Президентът подчерта, че всички участници са изразили загриженост и се присъединяват към призивите на международната общност за деаскалация на ситуацията.

Радев също така отбеляза, че страната ни се намира в близост до редица конфликти – освен в Близкия изток, Украйна и нестабилността на Западните Балкани.

"Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза", заяви президентът.

Според него трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност.

В заседанието на КСНС взеха участие представители на всички парламентарно представени политически сили. Сред участниците бяха служебният премиер Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Рая Назарян, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебният министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, ръководителите на службите за сигурност и други.

Коментари

Новини Варна