Варна 24°
fallback
България
08:00 | 4 октомври 2024
Обновен: 11:50 | 4 октомври 2024

Честваме паметта на св. Йеротей, Атински епископ, и на светите мъченици Гай, Фавст, Евсевий и Херимон

Отбелязваме Световния ден за защита на животните и празника на българските програмисти

По материала работи: Слав Велев

На 4 октомври църквата чества паметта на свети Йеротей, Атински епископ, и на светите мъченици Гай, Фавст, Евсевий и Херимон.

Свети Йеротей е роден в края на I век преди Христос в Атина. Изучавал Платоновата философия в известна атинска философска школа. По-късно станал един от деветимата членове на Върховния съд на древна Атина - Ареопага. Като свети Дионисий Ареопагит и Йеротей заемал важен пост в обществения живот на прочутия град.

Проповедта на свети апостол Павел в Ареопага очаровала ареопагита Йеротей до такава степен, че той незабавно решил да последва Христос. По-късно бил ръкоположен за първи Атински епископ. Светецът духовно подкрепял своите съграждани и по-късно мъченици - свети Дионисий и Аристид, но бил учител и на множество други християни.

Свети Йеротей се изявил като виден светител на Църквата - не само в устното учение на спасителната вяра в Христос, но същевременно пишел химни и богословски съчинения. Според преданието той присъствал на успението и погребението на Пресвета Богородица в Йерусалим заедно с ученика си свети Дионисий Ареопагит.

Свети Йеротей починал спокойно в дълбока старост в края на I век след Христос. Негови мощи се съхраняват в манастира "Свети Йеротей" до град Мегара, западно от Атина, където според преданието е било неговото любимо място за уединение в пост и молитва.

Християните Гай, Фавст, Евсевий и Херимон живели в първата половина на III век в град Александрия, Египет. Успели да научат множество езичници на Христовата вяра и ги кръщавали в името на Светата Троица. Също така редовно посещавали затворените в тъмници християни, утешавали ги, превързвали раните им от изтезанията и погребвали телата на мъчениците. Заради изповядването на Христовата вяра и те самите претърпели жестоки мъчения, но останали непоколебими. Затова накрая били посечени с меч по времето на император Деций Траян.

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на св. Франциск, който се смята за покровител на животните. Различните организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животинския свят.

През 1931 г. международния конгрес на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия, решава датата да бъде 4 октомври. Целта е да насочи вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Животните играят жизненоважна роля в нашия свят и в околната среда, като помагат за поддържането на биоразнообразието и екосистемите. Въпреки това много от тях страдат от малтретиране, пренебрегване и експлоатация. 

4 октомври e професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика у нас. За празник на българските програмисти е избрана рождената дата на Джон Атанасов. „Бащата на компютъра“ е роден на 4 октомври 1903 година в американския град Хамилтън, а баща му – Иван Атанасов, е български емигрант от ямболското село Бояджик. По този повод днес, у нас, ще се проведат поредица инициативи и събития по повод 116 години от рождението на Джон Атанасов.

В исторически план, на днешната дата, през 1957 г. започва Космическата надпревара с изстрелването на първия изкуствен спътник Спутник-1. Неочакваната новина за успеха на Спутник-1 разпалва "спътникова криза" в САЩ и нагорещява космическата надпревара по време на Студената война, като изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.

 

Автор на статията:
Слав Велев
Честваме паметта свети Йеротей Атински епископ светите мъченици Гай Фавст Евсевий и Херимон празник празник днес 4 октомври църковен календар църковен календар 4 октомври петък Световния ден за защита на животните св. Франциск професионален празник на специалистите по компютърна техника информационни технологии и автоматика у нас Джон Атанасов празник на българските програмисти
0 коментара
fallback
fallback