Варна 16°
fallback
България
16:45 | 3 октомври 2024
Обновен: 21:20 | 3 октомври 2024

Премиерът разпореди проверка на театрите в Разград и Смолян

Трябва да има оставки, много оставки, коментира актриса за аферата "Манукян"

По материала работи: Слав Велев

Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград/Снимка: Данче Бозаджиева/razgradnews.net

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.

Става въпрос за театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян. Това стана ясно по време на среща на премиера Димитър Главчев с министъра на културата Найден Тодоров.

„За театъра в Смолян мога да си представя какво се случва. За Разград още не ми го побира главата. Определено, ако има схема, тя не е една и съща. Има нещо организирано и се прави, но очевидно по различен начин.“ Това заяви пред бТВ служебният министър на културата Найден Тодоров във връзка с измамната схема, за която вече бившият директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград – Левон Манукян, е обвинен за фиктивни назначения, с което е ощетен бюджетът.

Има данни за подобни назначения и в театър в Смолян.

На директора на театъра в Смолян Румен Бечев е повдигнато обвинение за извършвано съучастие в присвояване на средства в особено големи размери, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

„Привлечени са петима към наказателна отговорност, за четирима вече е ясно, но днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян. Подобно на директора в Разград и това обвинение се отнася за съучастие в присвояване на средства в особено големи размери. По закон за това престъпление се предвиждат от 10 до 20 години затвор“, заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Обвиняемият Румен Бечев дава обяснения пред полицаите.

Окръжната прокуратура наблюдава досъдебното производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет на Министерството на културата. Става въпрос за бюджетите на театрите в Разград и Смолян.

„Установени са малко повече от 80 души, които са били назначавани на фиктивни договори. Като обвинението за Смолян се отнася за до 41 души, сумата, която е присвоена е от порядъка на 580 хил. лв., но не е точна“, посочи прокурорът.

Галин Гавраилов съобщи, че в качеството на помагач на директора на театъра в Смолян е уставен Петко Писков. За него беше повдигнато обвинение и за театъра в Разград.

„Установени и иззети са около 170 хил. лв. В предишните дни част от лицата, които се разследват, са предали 82 хил. лв. Общо прокуратурата е иззела 252 хил. лв. до този момент“, отбеляза той.

На двама от обвиняемите е взета мярка за неотклонение – гаранция. Едната е платена, а другата  се обжалва пред съда. „На директора на смолянския театър е наложена гаранция от 15 000 лв., като са сметнати здравословните му проблеми, това, че е ангажиран и семеен и това, че съдейства на разследването. На Румен Бечев е забранено да напуска страната“, посочи Гавраилов.

„Разследването започна буквално от нулата. В резултат на една инцидентно попаднала в полицията информация с оплакване. Въз основа на това се реагира и грубо казано случаят започна да се изгражда от нулата, установяваме факт по факт всичко“, допълни окръжният прокурор.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че директорът на театъра в Разград Левон Манукян все още не е платил гаранцията си от 50 хиляди лева и в момента обжалва мярката си.

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.

Става въпрос за Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян. Това стана ясно по време на среща на премиера с министъра на културата Найден Тодоров.

„В момента, в който разбрахме какво се случва в Разград, направихме наше вътрешно проучване. Предстои проверка на много театри. Освен това Министерството на културата работи и с външни институции. Още предходният министър е сигнализирал прокуратурата и още няколко институции за седем театъра. Доколкото знам - Разградският не е сред тях“, обясни Найден Тодоров.

Вчера съдът в Пловдив постанови и постоянен арест за програмиста Петко Писков, считан от обвинението за мозък на схемата.

Театралната актриса Мария Петрова-Енева сподели в профила си във Facebook своето мнение относно скандала с директора на Театъра и Филхармонията в Разград – диригента Левон Манукян. Повод за нейния коментар е повдигнатото обвинение срещу Манукян за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той бе пуснат от ареста под гаранция от 50 000 лева. 

Според прокуратурата, в схемата, при която са източени близо 1,7 милиона лева от Министерството на културата, са замесени четирима души. Разследването се води в Пловдив, тъй като двама от задържаните са арестувани на магистрала „Тракия“. Информацията гласи, че става дума за фиктивни назначения на служители в театъра в Разград.

Театралната актриса изрази възмущението си от ситуацията и отправи остри критики към ръководството и институциите, които според нея са допуснали подобна злоупотреба. В своята публикация тя заяви:

"Гледам историята с директора на театъра в Разград - Манукян по Нова телевизия, на който му е повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери – той е пуснат под гаранция срещу 50 000 лева. /Браво – има ги спестени/. Изумително е как някакви измислени хора, които не са стъпвали в Разград, са получили за 3-4 дни сумата от 25 000 лв., на фона на смешните 1000 лв., които получават истинските служители на театъра за месец, които възторжено посрещнаха поредния нов директор."

Актрисата не скри разочарованието си от липсата на контрол и отговорност от страна на Министерството на културата, както и от начина, по който се разпределят държавните средства.

"Малко е да кажа, че съм възмутена, шокирана. Боли ме за милите наивници на средна възраст, които пак ще преживеят стрес: 'Ще го има ли театъра или не?' А къде беше Министерството на културата? Кой разписваше тези пари и как толкова лесно ги раздаваше? Няма ли контрол за финансово разхищение и откровена кражба?", пита тя.

Петрова-Енева повдига въпроси и към хората, които участват в подбора и назначаването на директори в културните институции, обвинявайки ги, че допускат "недоразумения" да заемат ръководни постове:

"Къде са тези един куп 'корифеи' на театралното дело, които провеждат конкурсите за директори и назначават разни меко казано недоразумения за директори? Кой ще понесе отговорността? Кой ще върне парите, с които може да се реализира един много добър сезон на театъра?"

Театралната актриса изрази мнение, че трябва да има оставки и санкции за всички замесени в този скандал, като акцентира върху значението на театъра в живота на малките градове и на усилията, които тя и колегите ѝ са полагали в миналото, за да запазят този културен институт жив:

"С болка споделям това. Нямаше да го направя, ако под един от постовете по случая не прочетох, че в Разград нямало театър и нямало нужда... Аз знам как се борихме да има. Аз знам как мръзнехме, мизерствахме, но работехме яко. Как се надявахме да дойде добър режисьор, да има хубав репертоар, да дойдат млади, талантливи колеги и да се случи чудото... И то се случваше. Понякога. Имаше театър! И още има, вярвам, въпреки подобни недоразумения."

Актрисата, която вече е пенсионер, завършва коментара си с иронична забележка, че може би не бива да се занимава с тези въпроси и да се върне към грижите за цветята си. Но в думите ѝ личи, че въпреки това остава ангажирана и болката от случващото се в театъра все още е жива:

"Всъщност аз съм пенсионер отдавна и какво ли ме интересува това – я да си гледам цветята".

Автор на статията:
Слав Велев
Премиерът Главчев Премиерът Главчев разпореди проверка сигнали за злоупотреби сигнали злоупотреби театрите в Разград и Смолян театър Разград театър Смолян новини крими политика Найден Тодоров ТМФЦ Разград Мария Петрова-Енева Манукян аферата Манукян
0 коментара
fallback
fallback