IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
15:00 | 2 октомври 2024
Обновен: 17:16 | 2 октомври 2024

Атанас Запрянов: Дано не се стига до пълномащабна война в Близкия изток

Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий, смята министърът на отбраната

По материала работи: Александър Дечев
Атанас Запрянов: Дано не се стига до пълномащабна война в Близкия изток

Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий. Органите по сигурността и отбраната трябва да имаме специфични задачи, които трябва да подготвим. Надявам се и апелирам да не се стига до пълномащабна война в Близкия изток. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Трябва да отчитаме при една ескалация, че бежанските потоци ще се увеличат. Освен това са възможни терористични действия на ислямистки организации в европейски страни. Трябва да вземем мерки и да си проверим сигурността у нас", подчерта Запрянов за ситуацията в Близкия изток.

Попитан дали е възможна пълномащабна война, министър Запрянов отговори положително и подчерта, че това може да стане, ако Съветът по сигурността на ООН и големите държави не предотвратят ескалацията между Иран и Израел.

На въпрос дали по дипломатически път може да се постигне положителен резултат, военният министър коментира:

"По моята оценка вече балансираме на ръба. Ако Израел отговори директно по цели в Иран, стават военни действия между две държави, това е ескалация“.

По повод евакуацията на български граждани от Ливан, прибрани с два полета на правителствения самолет, министър Запрянов подчерта, че институциите са действали бързо и превантивно.

Служебният министър-председател Димитър Главчев свиква днес в 17:00 ч. Съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Коментари

Новини Варна