IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
България
13:00 | 29 септември 2024
Обновен: 15:22 | 29 септември 2024

Две донорски ситуации дадоха шанс за живот на петима за 24 часа

Органите са спасили пациенти у нас, Унгария и Германия

По материала работи: Слав Велев
Две донорски ситуации дадоха шанс за живот на петима за 24 часа

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима, съобщиха от болницата в Пловдив.

Първият случай е след установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж, чиито близки се съгласяват да дарят органите му за спасяване на чужди животи. Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р Димитър Казаков в рамките само на 12 часа. Шанс за живот получават четирима души.

Във Военномедицинска академия се извършва чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж. Бъбреците на донора дават шанс за живот на две жени, съответно на 41 г. и 42 г., трансплантирани успешно в УМБАЛ „Лозенец“. Поради липсата на подходящи реципиенти в България, за сърцето на донора пристига екип от медици от Унгария, които взимат органа за нуждаещ се пациент.

В рамките само на 24 часа в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив е реализирана и втора донорска ситуация. Поради сериозни медицински причини, органите не са били подходящи за трансплантация у нас. Медицински екип от Хамбург взима черния дроб на 61-годишния донор. От лечебното заведение поднасят искрените си съболезнования на близките на починалите мъже и уважението си към взетото от тях решение да спасят човешки животи при нуждаещи се. Ръководството на болницата изказва и своята благодарност към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса на донорството.

Коментари

Новини Варна