IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
15:00 | 27 септември 2024
Обновен: 17:12 | 27 септември 2024

Октомври започва с температури около 30 градуса

Черноморието ще предложи възможност за последни плажни изживявания

По материала работи: Александър Дечев
Октомври започва с температури около 30 градуса

Необичайно топъл октомври с температури, достигащи до 30 градуса, се очакват в началото на месеца. Според последните метеорологични прогнози, предстоящият месец ще се характеризира с температури около и над климатичната норма, както и с валежи близки до средните стойности за сезона.

Началото на октомври ще зарадва любителите на топлото време с температури, значително надвишаващи обичайните за този период. Въпреки това, метеоролозите предупреждават за предстоящо захлаждане, причинено от серия атмосферни смущения, които ще преминат през страната.

За планинските райони се очертават отлични условия за туризъм, докато Черноморието ще предложи възможност за последни плажни изживявания. Температурата на морската вода се прогнозира да бъде между 20 и 23 градуса Целзий, което е все още подходящо за къпане.

Средните месечни температури се очаква да надвишат обичайната норма. За равнинните части на страната те ще варират между 20 и 23 градуса, за високите полета - между 14 и 17 градуса, а за планинските райони - между 3 и 8 градуса Целзий. Най-високите температури през месеца могат да достигнат 31-32 градуса, докато най-ниските ще се задържат около 3-5 градуса към края на октомври.

Валежите през месеца се прогнозират да бъдат в рамките на нормалното за сезона. За по-голямата част от страната се очакват между 40 и 80 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 70 и 90 литра на квадратен метър, а в планинските области - от 80 до 120 литра на квадратен метър.

Първото десетдневие на октомври ще започне със сухо време и мъгли в низините и около водните басейни. Температурите ще бъдат с 2-5 градуса под климатичната норма, особено в Западна България. Максималните стойности ще се движат между 18-22 градуса Целзий, а минималните - между 10-14 градуса, с по-ниски стойности във високите равнинни полета на Западна България.

Черноморието ще се радва на по-високи температури, с максимални стойности до 23-24 градуса Целзий. Между 4 и 6 октомври се очаква пик в температурите, които могат да надхвърлят 30 градуса.

Второто десетдневие на месеца ще донесе по-облачно и дъждовно време, съпроводено от серия атмосферни смущения и по-ниски температури. Възможни са и слаби снеговалежи по най-високите върхове. Към края на периода температурите отново ще се повишат, достигайки 23-28 градуса Целзий.

Третото десетдневие на октомври се очертава да започне с приятни есенни температури между 14-20 градуса Целзий и сравнително сухо време. Въпреки това, метеоролозите предупреждават за възможно влошаване на времето към края на месеца поради преминаването на нов циклон през Балканския полуостров.

Експертите напомнят, че месечните прогнози дават само обща представа за времето поради трудността за по-детайлно прогнозиране в конкретен регион за толкова дълъг период. Настоящата прогноза е базирана на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS (Global Forecast System).

Коментари

Новини Варна