Варна 26°
fallback
България
08:15 | 26 септември 2024
Обновен: 13:22 | 28 септември 2024

Честваме успението на св. Йоан Богослов

Отбелязваме Световния ден на морето, Европейския ден на езиците и Световния ден на контрацепцията

По материала работи: Слав Велев

На 26 септември църквата чества успението на свети апостол и евангелист Йоан Богослов. Той е един от учениците на Иисус Христос, които Той, след възкресението Си, изпратил да проповядват Неговото учение и затова ги нарекли апостоли. 

Свети Йоан е написал и едно от четирите повествования за живота и дейността на Спасителя, наричани евангелия, т. е. благовестия, затова се нарича и евангелист. А понеже евангелието му съдържа много важни верови, богословски истини, при това изразени с ясни понятия, той пръв в историята на Църквата е наречен и Богослов.

Заедно с брата си Яков младият Йоан помагал на баща си Зеведей да ловят риба за препитание на семейството им. Когато веднъж Иисус Христос минавал край брега на Генисаретското (наричано още Галилейско или Тивериадско) езеро, той видял бащата и двамата млади мъже да кърпят рибарските си мрежи.

 

Учителят съзрял в тях чистотата и жаждата на душите им за истинско богопознание и ги призовал да тръгнат с Него. Те веднага оставили баща си, мрежите, кораба и тръгнали. Оттогава непрекъснато били със Спасителя. И майка им Саломия също била сред жените, които подпомагали делото на Христос.

Заедно с апостол Петър двамата братя присъствали на три важни събития: възкресяването на дъщерята на Яир, преображението на Богочовека на планината Тавор и молитвата Му в Гетсиманската градина. На Тайната вечеря Йоан седял до самия Иисус, а на Голгота, когато висял на кръста, Спасителят поверил Своята майка на грижите на свети Йоан.

До успението на света Богородица Йоан проповядвал в Йерусалим. След това отишъл в град Ефес, Мала Азия. Там проповядвал и привлякъл много хора към вярата в Иисус Христос, а накрая написал евангелието си, Откровението и три послания. 

Учил всички да имат любов към Бог и към хората, защото, както той пише, “Бог е любов”.

Упокоил се в дълбока старост в последните години на първи век.

Днес честваме Световния ден на морето. Той се отбелязва от 1978 г. с решение на 38-та сесия на Международната морска организация (IMO) от ноември 1977 г. Първоначално денят се е отбелязвал на 17 март, но от 1980 г. в последния четвъртък на месец септември.

Целта на Световния ден на морето (World Maritime Day) е да се привлече вниманието към проблемите, свързани със замърсяването на водните басейни, морския труд, глобалното затопляне и незаконния риболов.

В международен план 26 септември е определен за Европейски ден на езиците, като целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

26 септември е обявен още за Световен ден на контрацепцията. Той се отбелязва от 2007 година по инициатива на ред организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Денят на контрацепцията е дългосрочна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст. А целта е да се понижи нивото на непланирани бременности. На този ден в цял свят се провеждат различни инициативи, като образователни акции, благотворителни концерти и други.

Днес своят Празник отбелязва град Карнобат , в чест на храмовия празника на храма „Свети Йоан Богослов”.

Автор на статията:
Слав Велев
Честваме успение свети апостол и евангелист Йоан Богослов св. Йоан Богослов Йоан Богослов praznik dnes празник днес празник днес 26 септември 26 септември църковен календар църковен календар 26 септември Световен ден на морето Европейски ден на езиците Световен ден на контрацепцията
0 коментара
fallback
fallback