IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
08:00 | 25 септември 2024
Обновен: 10:45 | 25 септември 2024

Честваме паметта на св. Сергий Радонежки и св. Евфросиния Александрийска

Днес е празникът на Добрич

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на св. Сергий Радонежки и св. Евфросиния Александрийска

На 25 септември Добрич отбелязва 84 години от влизането на българската армия в града, след възвръщането на Южна Добруджа с подписването на Крайовската спогодба от 7 септември 1940 година.

Днес църквата чества паметта на света Евфросиния Александрийска и на свети Сергий Радонежки.

Евфросиния, чието име в превод от гръцки означава благоразумна, е родена в началото на V век в Александрия, Египет. Израснала в християнско семейство и била възпитана в добрите традиции на вярата. По това време бил разцветът на монашеството в Египет и затова Евфросиния, щом навършила пълнолетие, също отишла в манастир и се подвизавала в святост до последния си час.

Свети Сергий е роден през 1314 г. в село край град Ростов Велики, но в юношеските му години семейството се преселило в Радонеж, откъдето идва и прозвището на светеца. Той млад се отдал с голямо усърдие на отшелнически живот недалече от Радонеж, а постепенно към него се присъединили други монаси. Така бил основан манастирът "Света Троица", после и досега известен като Троицко-Сергиева лавра.

С духовните си наставления и умелото ръководство на монашеската общност свети Сергий се утвърдил като образец на чист и строг монашески живот във времето, когато на Атон и в българските земи се разпространявал исихазмът - форма на нова, висока духовност. Той забранил да се приемат подаяния и установил правилото всички монаси да се издържат от собствения си труд, като сам давал пример за това. Славата му на свят човек се разнесла, много хора се заселили в манастира и около него.

Заради благочестивия си живот св. Сергий бил удостоен от Бога с дара на чудотворството. Той лекувал болните, утешавал скърбящите, дарявал надежда и усилвал вярата на всички, които общували с него. С живота и делата си светецът оказал огромно влияние върху духовния живот в цяла Русия. Московските князе търсели неговия съвет и благословението му за своите действия не само при защитата на земите си, но и за обединението на отделните руски княжества.

Упокоил се през 1392 г. и скоро започнали да го почитат като светец.

Имен ден празнуват всички с името Сергей. Честит празник!

Днес е празникът на Добрич. На тази дата градът е освободен от румънска окупация по силата на Крайовската спогодба от 25.09.1940 г.

На 25 септември Добрич отбелязва 84 години от влизането на българската армия в града, след възвръщането на Южна Добруджа с подписването на Крайовската спогодба от 7 септември 1940 година. Богата програма за Деня на Добрич – 25 септември, е подготвила община Добрич. 

Денят ще започне с военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа в 9:00 часа във Военно гробище – музей. От 10:30 часа в концертна зала „Добрич“ ще се състои тържествено заседание на Общински съвет – Добрич. На него ще бъдат връчени и званията „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година ще бъдат отличени боксьорките Светлана Каменова и Станимира Петрова. 

В 11:00 часа пред музея за нова и най-нова история малките жители на града ще могат да гледат спектакъл от репертоара на Държавен куклен театър „Дора Габе“. 

През целия ден ще има ден на отворените врати в обектите на Регионален исторически музей – Добрич, както и в Художествената галерия. Желаещите ще могат да разгледат експозицията „Археология на Добруджа“. 

От 16:00 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“, градски парк „Свети Георги“ и Художествена галерия – Добрич ще се проведат и четения, свързани с Европейската инициатива „Нощ на литературата“.  Четци ще бъдат Йоана Димитрова, Кристиян Иванов и Вилислав Стамболов. 

Филмът на Военния телевизионен канал „Градовете на българската бойна слава. Добрич“ ще бъде представен в огледална зала „Нели Божкова“ от 17:00 часа. Сценаристи на лентата са Симеон Идакиев и Радослав Симеонов. 

Концертът на акордеониста Калоян Куманов „Фолклорни балади“ ще бъде в концертна зала „Добрич“. В него ще участват още проф. Владимир Владимиров – китара и тамбура, Деница Василева – вокал, Мирослав Турийски – пиано. 

През целия ден жителите и гостите на Добрич ще могат да посетят фермерското изложение „Вкусът на Добруджа“, което ще бъде разположено на площад „Свобода“. 

Празненствата ще има в градския парк с „Добрич фест“, който започна на 23 септември с концерт на Васко Кръпката и "Подуене блус бенд", като част от програмата за празника на Добрич. На сцената до скейт-парка ще има фолклорен концерт от 12:00 часа. В него участие ще вземат Клуб за народни танци ,,Жътвари” с ръководител Мая Бърдарова и детска танцова школа ,,Жътвари” с ръководител Антония Добрева, фолклорен танцов клуб „7/8“ с ръководители Галина Костова и Коста Костов, ансамбъл „Добротица“ при Младежки център – Добрич с ръководител Юрий Митев и ансамбъл „Сборенка“ при Средно училище „Св. Климент Охридски“ с ръководители Гергана Димитрова и Светлин Куцаров.

Пътуващото читалище с „Приют за книги“, ‚Час по родолюбие“ и „Патриотични игри“ с водещ Ивайло Шопски ще започне в 14:00 часа. От 17:30 ще започне и празничен концерт с участието на възпитаници на вокална група „Малки ангелчета“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ и на „VoiceRoom Nelly Gregory “ с ръководител Мария-Габриела Русева. 

Вечерта ще завърши с концерт в градски парк ‚Свети Георги“ с участието на рапъра 100 кила и C-block. 

Празненствата по повод Деня на Добрич започнаха още на 23 септември с откриването на „Добрич фест“ и ще завършат на 29 септември. 

На 26 септември в Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще бъде открита научна конференция с международно участие „1914 – 1923 – 1934 – 1944 Световните конфликти и политическите преврати в България“. Организатори са Добруджански научен институт, Македонски научен институт, Институт за исторически изследвания, Регионален исторически музей – Добрич. 

Представяне на първата поетична книга на Атанаска Георгиева „Не може да е късно за любов“ ще се състои на 27 септември в огледална зала „Нели Божкова“. Стихосбирката ще бъде представена от Радина Вълчева от фондация „Искам бебе“. 

Празничната програма ще завърши с фестивал „Да помним миналото и да предадем на бъдещето“ на 28 септември. Той ще бъде отново на скейт зоната в градския парк. По време на фестивала ще има уличка на занаятите, работилници за песни и танци, хоро на мегдана, кулинарна работилница, фестивална програма за певчески и танцови състави и „Вечер на ансамблите“ с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. 

На 28 септември в музея в парка ще се проведе и литературно четене, организирано от Сдружението на писателите – Добрич. То ще започне в 11:00 часа. 

Честванията ще завършат в неделния ден със спектакъла на танцов театър „Дея“ – „Безкрай“ в Летния театър на Добрич от 20 часа. 

На 25 септември 2021 година в Добрич е открит и Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция. Гости на откриването бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, младите пианисти виртуози Хасан и Ибрахим Игнатови, представители на институции и медии. Отец Емануил освети най-новия дом на агенцията, който е на емблематично място - в сградата на концертна зала „Добрич“ на улица "Независимост".

Коментари

Новини Варна