IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
11:15 | 24 септември 2024
Обновен: 13:15 | 24 септември 2024

Борисов: ПП ни отдалечи с хиляди километри от Шенген и от Еврозоната

В европейското семейство обичат България, казва лидерът на ГЕРБ

По материала работи: Александър Дечев
Борисов: ПП ни отдалечи с хиляди километри от Шенген и от Еврозоната

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори по време на форум в София, посветен на Шенген и еврозоната.

"Когато отново станем държавата, гарантираща външните граници на Европейския съюз, всичко ще се случи. „Промяната“ ни отдалечи с хиляди километри от Шенген и от Еврозоната. България незабавно трябва да има редовно правителство", каза той, цитиран от "Нова".

"Трябва да гарантираме на нашите партньори в Австрия нулева миграция“, заяви Борисов. И припомни, че в Германия и Холандия контролът на границите се връща.

„Това е заради некадърници, които управляват външните граници на ЕС, а те са на много места“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

И припомни за визитата на Дейвид Камерън на българо-турската граница: „Ние бяхме за пример!  Благодарни сме на европейското ни семейство, което даде 300 млн. лева да си дооборудваме границата. Затова се прие моята доктрина, изнесените центрове за миграция да са в Турция, в Африка – да не са на територията на ЕС. Затова пазех дружбата с Турция, заради ЕС. Сега Балканският път работи. Всеки ден или през ден, обикновено при катастрофи – по 9, по 10, по 20 нелегални мигранти“, каза още Борисов.

„Не ви говоря в бъдеще време, говоря днес какво трябва да се направи и знам как да го направя“, обърна се Борисов към участниците във форума, организиран от Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Според лидера на ГЕРБ, загубите са естествен факт от това, което се прави в България последните няколко години. „Искам отново да станем държавата, гарантираща външната граница и всичко ще се случи“, каза той. Според него няма ли стабилно правителство и ясна политическа отговорност, ще се търсят други виновни.

„Ако ГЕРБ управлява няма да сменя шефа на „Гранична полиция", но ще го подкрепя с политическа воля“, даде заявка Борисов.

„Що се касае до еврозоната – там същата работа – всички критерии от България са покрити“, заяви Борисов и призова хърватският министър-председател Андрей Пленкович да си провери записките.

„В европейското семейство обичат България", добави Борисов в заключение и продължи: „но България трябва да бъде дисциплинирана и да изпълнява ангажиментите си". 

Коментари

Новини Варна