Варна 23°
fallback
България
07:48 | 22 септември 2024
Обновен: 11:34 | 22 септември 2024

Честваме 116 години Независимa България

Отбелязваме 103 години от смъртта на Иван Вазов

По материала работи: Слав Велев

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“.

Тържественото честване е от 10 часа на 22 септември на площад „Независимост“ (до Окръжен съд - Варна). Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света Митрополия.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от използването на партийни символи по време на провеждането на официалните и национални празници и чествания.

По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. 

Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава.

България празнува, но и помни. Защото също днес преди 103 години ни напуска патриарха на българската литература Иван Вазов.

Сърцето на Вазов престава да бие в дома му в София през 1921 година. Четири дни продължава поклонението пред поета, писател, драматург, държавник и велик българин в църквата „Св. Неделя“. Погребан е на 28 септември 1921 г.

Националният литературен музей организира поклонение в памет на Иван Вазов 103 години след смъртта му. На него ще присъстват представители на държавни, научни и културни институции в страната, писатели, както и наследници на Вазовия род.

Къщата музей „Иван Вазов” в София е със свободен вход за всички, които искат да се докоснат до атмосферата на последния Вазов дом и да си спомнят за него.

Автор на статията:
Слав Велев
смъртта на Иван Вазов смърт Иван Вазов честване празник празник днес Варна Независимост Деня на независимостта на България България новини новини варна програма чествания варна 22 септември независимостта на българия 116 103
0 коментара
fallback
fallback