IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
07:48 | 22 септември 2024
Обновен: 09:23 | 22 септември 2024

Честваме 116 години Независимa България

Отбелязваме 103 години от смъртта на Иван Вазов

По материала работи: Слав Велев
Честваме 116 години Независимa България

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“.

Тържественото честване е от 10 часа на 22 септември на площад „Независимост“ (до Окръжен съд - Варна). Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света Митрополия.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от използването на партийни символи по време на провеждането на официалните и национални празници и чествания.

По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. 

Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава.

България празнува, но и помни. Защото също днес преди 103 години ни напуска патриарха на българската литература Иван Вазов.

Сърцето на Вазов престава да бие в дома му в София през 1921 година. Четири дни продължава поклонението пред поета, писател, драматург, държавник и велик българин в църквата „Св. Неделя“. Погребан е на 28 септември 1921 г.

Националният литературен музей организира поклонение в памет на Иван Вазов 103 години след смъртта му. На него ще присъстват представители на държавни, научни и културни институции в страната, писатели, както и наследници на Вазовия род.

Къщата музей „Иван Вазов” в София е със свободен вход за всички, които искат да се докоснат до атмосферата на последния Вазов дом и да си спомнят за него.

Коментари

Новини Варна