IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
15:40 | 21 септември 2024
Обновен: 17:48 | 21 септември 2024

МВР: Няма данни част от намерените пластини с америций да са продадени

Разследването по случая продължава

По материала работи: Слав Велев
МВР: Няма данни част от намерените пластини с америций да са продадени

Снимка: GlasNews

Няма данни дори минимална част от намерените и иззети край Пловдив 80 пластини с йонизиращо лъчение да са продадени. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков, предаде БНТ. Разследването по случая продължава и след проведената специализирана акция по изземването на опасните материали.

До този момент няма данни да има допълнителни количества от опасните материали, освен вече иззетите от властите. Това заяви днес служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. По време на разпитите това са потвърдили и задържаните по случая лица.

"Не, нямаме такава информация. В момента, в който ние получихме информация, че те притежават и съхраняват такова опасно вещество, те бяха непрекъснато под наш контрол, така че нямаше как да допуснем от това количество, което го задържахме, част от него да бъде изнесено преди това и да бъде реализирано някъде в друга посока.", отговори министърът на въпрос дали част от пластините са били продадени.

МВР не разполага информация дали има още количества от опасните пластини. "Във всички действия, които бяха извършени по претърсването и изземването, не се установиха допълнителни количества, а и самите те казаха, че това е количеството, което сме задържали.", коментира Илков.

Още вчера на пресконференция властите обявиха, че няма опасност от радиоактивно замърсяване и цялата операция по изземането на площите е протекла напълно безопасно и за гражданите, и за ангажираните служители, но пък хората, които живеят в близост до къщата, в която са намерени такива опасни пластини, не крият, че са притеснени. Ние успяхме да разговаряме с една жена, която е успяла да проследи почти цялата акция и на живо, и през охранителните камери на къщата си. Ето какво разказа тя:

"Видяхме много коли, софийски, черни джипове, бели коли с софийска регистрация, дори един оранжев джип, който мислихме, че е от Гражданска защита, полицаи и хора с военни униформи. Влязохме си вътре и от видеонаблюдението наблюдавах абсолютно всичко. Дойдоха двама човека с бели екипи, такива като скафандри. Просто се съмнявахме повечето за наркотици, отколкото за това, което излезе в новините. И аз се учудвам как този човек с три малки деца в къщата си, как може да вземе за търговия или за ползване на такъв материал?"

До този момент двама души са задържани и са с повдигнати обвинения. Има обаче голяма вероятност задържаните да станат повече в идните дни, тъй като случаят и работата по него продължава.

Коментари

Новини Варна