IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
България
13:00 | 21 септември 2024
Обновен: 15:44 | 21 септември 2024

България се сбогува с подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин

Двамата пилоти загинага при авиокатастрофата край "Граф Игнатиево"

По материала работи: Слав Велев
България се сбогува с подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин

Военнослужещи и колеги отдадоха днес последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември. Това стана на официална церемония на пистата на 12-та авиационна база в Долна Митрополия.

Пред ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, което е в непосредствена близост до 12-а авиобаза, където всъщност протече официалната церемония, с която с военни почести бяха изпратени в последния им път двамата загинали пилоти.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, също така и генерал-майор Димитър Петров, който е командир на ВВС. Разбира се, тук бяха и много от колегите във ВВС, и от всички поделения в страната на загиналите. Церемонията започна в 10:00 часа и продължи до към 11.30 часа.

"Днес се разделяме с двама достойни летци, които посветиха живота си на българската военна авиация. Искам още веднъж да изразя своите съболезнования и своята съпричастност и болката на семействата на загиналите колегите и разбира се, още веднъж да призова да се престане със спекулациите преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти. Искам да призова към българските военновъздушни сили, към Българската армия, да има повече внимание, да има една осъзната, регулярна държавническа подкрепа, не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи", заяви президентът Румен Радев, предаде БНТ.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39 ZA, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО и по време на деня, в който президентът Румен Радев посети базата за генералната репетиция.

Двамата пилоти бяха наградени посмъртно с повишаване на военното им звание от министъра на отбраната. Днес те пък получиха почетния плакет на Министерството на отбраната "Свети Георги" - първа степен. Подполковник Петко Димитров ще бъде погребан днес в Плевен, а капитан Ванцислав Дункин ще бъде изпратен от най-близките си утре в Разлог, тъй като за днешната дата беше насрочена неговата сватба.

Коментари

Новини Варна